In primul trimestru din 2018, numarul locurilor de munca vacante a fost de 58.400, in crestere cu 3.700 de locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior.

In trimestrul I 2018, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,95%), in administratia publica (2,65%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (2,07%), potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. In industria prelucratoare s-a concentrat putin peste o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante (15.100 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,26%.

Sectorul bugetar a insumat aproape 29% din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 7.200 de locuri vacante se regasesc in administratia publica, 6.900 de locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.700 de locuri vacante in invatamant.

La polul opus, cele mai mici valori atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,10%, respectiv 0,05 mii locuri vacante).

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai relevante cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in tranzactii imobiliare (+0,60 puncte procentuale), urmate de alte activitati de servicii (+0,43 puncte procentuale), respectiv de informatii si comunicatii (+0,37 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante cresteri mai relevante s-au observat in constructii (+800 locuri vacante), informatii si comunicatii (+700 locuri vacante), respectiv activitati de servicii administrative si servicii suport (+600 locuri vacante).

La polul opus, cele mai semnificative scaderi atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala (-0,33 puncte procentuale, respectiv -1.000 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au observat in tranzactii imobiliare (+0,49 puncte procentuale), informatii si comunicatii (+0,42 puncte procentuale), respectiv alte activitati de servicii (+0,36 puncte procentuale). In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante cele mai importante cresteri au fost in comert (+1.100 locuri vacante), informatii si comunicatii, respectiv transport si depozitare (+800 locuri vacante pentru fiecare in parte).

La polul opus, cu cele mai relevante scaderi atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au regasit administratia publica (-1,30 puncte procentuale, respectiv minus 3.200 locuri vacante), respectiv sanatatea si asistenta sociala (-0,95 puncte procentuale, respectiv minus 3.000 locuri vacante).

In trimestrul I 2018, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei, cat si a numarului locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,57%, respectiv 16.500 locuri vacante), iar cele mai mici valori s-au inregistrat pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,39%, respectiv 100 locuri vacante) si de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,67%, respectiv 2.300 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent cele mai relevante cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in ocupatiile de muncitori calificati si asimilati si operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente (+0,14 puncte procentuale pentru fiecare in parte).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai semnificative cresteri s-au regasit in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+1.200 locuri vacante), urmate de cele de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (+900 locuri vacante), respectiv de operatori la instalatii si masini.

Cea mai relevanta scadere a ratei locurilor de munca vacante s-a observat in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,21 puncte procentuale), iar in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante in ocupatiile de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (-200 locuri vacante), respectiv in cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori (-100 locuri vacante).

Sursa foto: Shutterstock.com / tsyhun

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri