Programul “Investeste in tine”, anuntat de Guvern, si-ar putea atinge scopul declarat daca se limiteaza la creditele pentru educatie, accesate de tinerii de pana in 30 de ani. Daca se mentine in forma anuntata, cu adresare catre intreaga populatie, se pierde esenta unui program de sustinere a educatiei si ramane un simplu program de credite de consum, cu dobanda zero, garantate de stat, sustin reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri. Mai mult, acestia atrag atentia ca bugetul alocat, limitat la 1 miliard de lei, ar ajunge pentru maxim 30.000 de persoane, in niciun caz pentru 8 milioane, asa cum anuntau guvernantii.

Cu atat mai mult, programul ar trebui targetat, astfel incat de el sa beneficieze cei care chiar vor sa se dezvolte prin educatie, indiferent daca sunt angajati sau nu.

“Aceasta este principala noastra propunere, ca aceste credite sa fie legate strict de educatie, beneficiarii sa aiba varsta mai mica de 30 de ani, iar cheltuielile sa fie stabilite intr-o suma maxima lunara”, a declarat presedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Avem exemple de succes in alte tari

Potrivit acestuia, Romania poate sa urmeze exemplul altor tari cu buna practica in domeniu, cum ar fi Olanda sau Marea Britanie, unde astfel de programe functioneaza cu succes de zeci de ani. Insa in Olanda, varsta solicitantului nu poate depasi 30 de ani, iar destinatia banilor este exclusiv educatia, cu decontarea lunara a cheltuielilor (cazare, taxe de studiu, cheltuieli pe peroioada studiilor). In Marea Britanie exista o agentie speciala (The Student Loans Company) care gestioneaza aceste imprumuturi destinate, de asemenea, sustinerii studiilor.

Mai mult, Jianu a mentionat faptul ca in tara noastra exista deja o astfel de institutie care ar putea prelua derularea acestor imprumuturi, respectiv Agentia de Credite si Burse de Studii, care momentan se ocupa doar de Burse, insa, potrivit legislatiei de infiintare, are si atributii de creditare. Agentia, insa, nu este mentionata in programul anuntat recent.

Concret, programul prevede acordarea de imprumuturi persoanelor fizice intre 18 si 26 de ani pe de o parte (maxim 60.000 de lei) sau celor intre 26 si 55 de ani (maxim 55.000 de lei), pe o perioada de 10 ani, cu dobanda zero, garantate de stat in proportie de 80%. Cheltuielile eligibile sunt diverse, de la studii, la cursuri de formare profesionala, cultura, activitati sportive, sanatate si chiar locuinte.

“Ca si cheltuieli decontabile din cadrul acestui program intra si activitatile sportive (inot, fitness etc.) sau interventii chirurgicale care nu sunt acoperite de stat sau de programele nationale de sanatate publica, spre exemplu interventiile de chirurgie plastica, pentru beneficiar sau un membru al familiei”, subliniaza Florin Jianu.

Nici vorba de 8 milioane de beneficiari

In plus, programul mai ridica o serie de semne de intrebare, cum ar fi decontarea pe baza facturii proforma (care nu este un document contabil), cheltuielile cu reconversia profesionala (desi exista programe cu fonduri europene in acest scop), nu este stabilita relatia pe care acest program o are cu Prima Casa si nu se stie ce se intampla cu bunurile achizitionate care pot fi vandute.

Referitor la numarul de potentiali beneficiari, Jianu spune ca acesta nu poate ajunge sub nicio forma la 8 milioane, asa cum promit guvernantii. Acesta nu ar putea fi mai mare de 30.000 (daca se tine cont de faptul ca un credit pentru un tanar pana in 26 de ani poate ajunge la maxim 60.000 de lei, iar unul pentru o persoana de peste 26 de ani 55.000 de lei).

“Rezulta in mod clar ca programul nu se poate adresa unui numar de 8 milioane de cetateni, asa cum rezulta din declaratiile publice ale reprezentantilor Guvernului”, a declarat presedintele Consiliului, Florin Jianu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri