Migratia romanilor, criza de pe piata muncii si lipsa infrastructurii sunt principalele probleme cu care se confrunta Romania, sustin liderii proiectului RePatriot, initiat de fundatia Romanian Business Leaders. In acest context, acestia fac un apel catre administratiile publice, sa isi indrepte atentia catre romanii plecati in strainatate. "Nu poti avea o strategie de dezvoltare locala fara sa tii cont de o resursa foarte importanta, diaspora", a declarat Marius Bostan, unul dintre initiatorii RePatriot.

3,4 milioane de romani au plecat din tara in ultimii 10 ani, potrivit unui studiu realizat de fundatia Romanian Business Leaders. Insa nu exista statistici exacte, validate oficial, pentru ca statul roman nu are o evidenta a celor care au plecat peste granite pentru o viata mai buna.

"Estimez ca numarul total al populatiei de origine romana din afara granitelor, luand in considerare si pe cei care au cel putin un parinte de origine romana, este de peste 12 milioane. Devenim mai putini si mai batrani, ceea ce genereaza un viitor instabil si lipsit de predictibilitate", sustine initiatorul proiectului RePatriot, Marius Bostan.

Din pacate pentru Romania, foarte putini romani care locuiesc in strainatate se mai intorc in tara. Acestia sunt cea mai importanta resursa pentru Romania, insa Guvernul si administratiile locale prefera sa ii ignore.

"Migratia romanilor este una dintre cele mai mari probleme ale tarii. Problema nu mai este ca o parte dintre romani au plecat, problema este ca pleaca mereu oameni. Nu scade ritmul plecarilor, ritmul revenirii acasa este destul de redus, iar statisticile si prognozele arata destul de rau. Este ignorata aceasta problema si este ignorata oportunitatea de catre Guvern, administratiile locale", a declarat Marius Bostan.

Romanii plecati in strainatate sunt o bogatie pentru Romania. Daca am evalua cunostintele lor, expertiza lor castigata in tarile de adoptie, banii pe care ii trimit in tara, observam ca ei sunt cea mai importanta bogatie a Romaniei

Marius Bostan

Initiatorii RePatriot lanseaza un apel catre administratiile publice din Romania sa-si indrepte atentia catre romanii plecati in strainatate. "Nu poti avea o strategie de dezvoltare locala fara sa tii cont de o resursa si o oportunitate, diaspora", a adaugat Marius Bostan.

Citeste si: O romanca si-a deschis propriul restaurant in Romania dupa ce a lucrat 12 ani in Italia

Unul dintre primarii care au inteles cat de importanta este resursa umana pentru a dezvolta Romania este edilul din localitatea Corbi, Virgil Baciu, un antreprenor repatriat, care aduce diaspora acasa si care actioneaza pentru ajutorarea comunitatilor din Basarabia.

"Tara are nevoie de participarea, investitiile si expertiza acestor romani. Atragerea capitalului uman si financiar din diaspora este o ancora de stabilitate, securitate si, totodata, baza pentru accelerarea dezvoltarii economice. Incurajarea revenirii in tara si sustinerea investitiilor locale din partea romanilor din diaspora trebuie sa fie un demers continuu al autoritatilor locale care pot asigura prosperitatea comunitatii si, in plus, stimuleaza dezvoltarea locala pe termen lung", au transmis initiatorii RePatriot.

Citeste si: De ce nu se intorc romanii din diaspora acasa? Coruptia, birocratia si sistemul sanitar printre principalele motive

Patrascanu: Criza fortei de munca este mult mai grava decat cea economica

Un rau nu vine niciodata singur, spune o vorba, iar realitatea din Romania o confirma. Migratia romanilor a generat o criza a fortei de munca fara precendent, iar angajatorii din Romania se straduiesc sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a trece mai usor peste. Este si cazul companiei Fan Courier.

"Compania noastra, care are in jur de 6000 de oameni, are o mare problema. Ne confruntam cu un deficit de personal. Criza fortei de munca este sacaietoare si este mult mai grava decat criza economica. Daca prin cea economica, noi, cei din servicii, am trecut mult mai repede, in momentul de fata avem o problema, mai ales in partea de vest a tarii, acolo unde romanii pleaca masiv in strainatate. Am crezut ca Brexit o sa fie o bariera pentru ei, insa nu a fost deloc asa. Romanii reprezinta a doua natie de imigranti in Marea Britanie. Sunt si romani care se intorc in tara, dar plecatul si venitul acestor oameni creeaza un mare disconfort pentru activitatea companiilor romanesti", a declarat Felix Patrascanu, CEO Fan Couriei, dar si unul dintre initiatorii proiectului RePatriot.

Dupa o criza economica iti mai revii, insa aceasta depopulare a Romaniei este foarte grava. O multime de romani si-au infiintat business-uri in strainatate si greu mai iau decizia de a se mai intoarce

Felix Patrascanu, CEO Fan Courier

Din 2007 pana in prezent, romanii plecati in strainatate au trimis in tara circa 55 de miliarde de euro. Este una dintre cele mai mari investitii facute Romania, spun cei din mediul de business.

Aducerea romanilor din strainatate inapoi in tara are nu doar un impact financiar. La fel de important, sau poate chiar mai important, este bagajul civic cu care acestia se intorc in Romania, pentru ca ei vin cu alte mentalitati (mai bune).

Sunt foarte importanti banii pe care romanii din diaspora ii aduc in tara si pe care ii pot investi aici, insa pe mine ma intereseaza mai mult bagajul civic cu care acesti oameni pot veni in Romania. Este vorba despre a schimba mentalitati. Oamenii acestia au trait in niste democratii cu state vechi, iar atunci importul de civism pe care il pot aduce in Romania poate schimba mentalitati. Asta ma intereseaza, in primul rand. Sper ca acesti oameni ne pot invata bunele practici care se intampla in Occident

Felix Patrascanu, CEO Fan Courier

56% dintre romanii plecati in strainatate vor sa investeasca in Romania

56% dintre romanii plecati in strainatate vor sa investeasca in Romania, considerand ca cele mai atractive domenii sunt turismul si agricultura, insa principala lor bariera este coruptia din tara, potrivit unui studiu despre diaspora, comandat de RePatriot si realizat de Open-I Research, publicat pe repatriot.ro.

“Pentru a investi in tara lor, romanii au nevoie de incredere si de oportunitati. Coruptia, birocratia si neincrederea in clasa politico-administrativa sunt principalele bariere pentru repatrierea prin antreprenoriat”, a declarat Marius Bostan.

43% dintre romanii din diaspora estimeaza ca in urmatorii ani lucrurile se vor imbunatati in Romania, iar 26% cred ca lucrurile se vor inrautati.

Citeste si: Oamenii de business din Romania vor sa ii aduca in tara pe antreprenorii romani. Cum isi propun sa faca asta?

Sursa foto: repatriot.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri