Romania trebuie sa acorde o atentie sporita economiei si finantelor nationale, avand in vedere ca contextul viitor nu este unul favorabil. Contributia tarii noastre la bugetul UE va creste cu cel putin un miliard de euro anual, alocarea propusa pentru exercitiul financiar este mai mica, iar conditiile de acordare a finantarilor vor fi conditionate de statul de drept si de semestrul european, avertizeaza presedintele de onoare al Consiliului pentru IMM-uri, Ovidiu Nicolescu. In schimb, Romania are sansa sa conduca negocierile pentru noul exercitiu bugetar in calitate de presedinte al Consiliului UE. Ce risca daca nu va face fata?

Acesta a prezentat propunerea Comisiei Europene privind exercitiul financiar 2021 - 2027, schimbarile care vor interveni si impactul acestora asupra Romaniei.

Bugetul pentru urmatorul exercitiu va fi de aproximativ 1.135 de miliarde de euro, reprezentand 1,11% din PIB-ul tarilor membre, in crestere de la 0,9% in exercitiul anterior.

“La veniturile Romaniei, asta inseamna cel putin un miliard de euro in plus, anual, in conditiile in care primim mai putin (27,203 miliarde de euro). In plus, fondurile UE vor fi legate de statul de drept si de semestrul european. Deci observati ca trebuie sa fim mai atenti la partea economica, tinand cont ca contextul se modifica si nu in bine”, a precizat Nicolescu.

Ce inseamna legarea fondurilor de statul de drept?

Reprezentantul mediului de afaceri a explicat, concret, si ce inseamna conditionarea fondurilor de statul de drept si de semestrul european si o alta modificare importanta propusa pentru exercitiul urmator: luarea deciziilor in baza votului calificat (pana in prezent trebuia sa existe unanimitate).

“Vot majoritar calificat inseamna ca tarile mici vor avea o putere mai mica sa influenteze si, practic, deciziile majore vor fi luate de principalele tari, care au mai multa putere. Legarea fondurilor de statul de drept inseamna ca daca nu ai respectat o lege (exemplu Pilonul II de pensii), te avertizeaza (CE-n.r.), ai o luna sau doua sa remediezi si, daca nu, ti-a mai taiat niste bani. (...) Cu alte cuvinte, daca in acest domeniu esti deficitar, sau esti perceput ca fiind deficitar, atunci pierzi financiar substantial”, a subliniat Nicolescu.

In ceea ce priveste legatura dintre alocarea de fonduri si semestrul european, “asta inseamna ca, la fiecare jumatate de an, cand se face evaluarea cu ce se intampla in Romania, daca nu si-a indeplinit angajamentele i se mai iau niste bani. Tarile care nu sunt performante vor fi corectate din jumatate in jumatate de an”, a punctat oficialul citat.

Restantele la reciclare ne vor costa scump

Si asta nu e tot. Comisia propune diversificarea surselor de finantare a bugetului UE, de la una singura, bazata pe taxele vamale, la 4 sau 5.

Sunt propuse trei noi surse de finnantare la care Romania va participa, din nefericire, din plin. Una consta in 20% din veniturile provenite din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, alta din o cota de prelevare de 3% aplicata noii baze fiscale consolidate comune a societatilor si o contributie nationala, calculata pe baza cantitatii de deseuri de ambalaje din plastic care nu se recicleaza in fiecare stat membru (0,80 euro per kilogram). Aceasta din urma ne va afecta cel mai mult. Stim cu totii care este situatia si asta inseamna ca masura o sa ne coste pe noi o suma imensa, avand in vedere stadiul in care ne aflam. Mai suntem afectati de faptul ca din taxele vamale numai 10% raman la dispozitia statului (fata de 20% pana acum), iar 90% merg la bugetul european” a adaugat reprezentantul CNIPMMR.

Alte masuri nefavorabile Romaniei constau in faptul ca se reduce nivelul de finantare pe anumite domenii care ne intereseaza pe noi cu prioritate: agricultura (principalul beneficiu pentru Romania) si fondurile pentru coeziune (Romania, principali beneficiari).

Benefice pentru tara noastra vor fi programul de sprijin pentru reforma si o mai mare flexibilitate in cheltuirea banilor.

“Romania, in 2019, va detine presedintia UE, iar bugetul va trebui sa obtina acordul celor 28 de tari, prin negocieri care vor fi conduse de tara care are presedintia. Deci rolul nostru, ca tara, va fi foarte important. Daca o sa stim sa ne exercitam acest rol, va fi bine si pentru Europa si pentru Romania. Daca nu vom fi capabili, atunci o sa se intample cum s-a intamplat in alte tari, se paseaza dosarul la alta tara si, implicit, esti penalizat”, a adaugat Ovidiu Nicolescu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri