Proiectul de lege care priveste exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra este anuntat pentru votul final pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor de luni, in aceeasi zi cu raportul final al Comisiei pentru industrii, scri G4Media.ro.

Proiectul initiat de Guvern a fost votat de Senat in februarie. Au urmat patru luni in care Comisia pentru industrii, condusa de Iulian Iancu, a refuzat sa dezbata proiectul si sa emita un raport care sa poata fi consultat de public. Luni insa e programata si o sedinta a comisiei lui Iancu, care are ca unic punct tocmai legea offshore, apoi votul din plen. Calendarul prezentat public pe site-ul Camerei Deputatilor arata astfel ca luni ar putea fi votata o lege esentiala pentru resursele naturale ale României fara ca forma finala legii sa fie cunoscuta de public.

Ce inseamna legea offshore?

Legea offshore are rolul de a reglementa cadrul tehnic, dar si financiar al exploatarilor de gaze si petrol din Marea Neagra. Companiile care au concesionat perimetrele din Marea Neagra au investit in lucrari de explorare circa 2 miliarde de dolari si au gasit zacaminte insemnate de gaze.

Pentru a putea lua decizia finala de investitii si a incepe lucrarile de extractie, companiile asteapta de peste un an legea offshore care sa prevada tipurile de avize necesare, modul de colaborare cu autoritatile, precum si detalii legate de cadrul financiar. Viitoarele cheltuieli de dezvoltare sunt cifrate la alte câteva miliarde de dolari, potrivit datelor facute publice de ExxonMobil, OMV Petrom, Black Sea Oil and Gas (deţinuta de gigantul american Carlyle), Lukoil si Romgaz – principalele companii care au acorduri semnate in Marea Neagra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri