Desi preturile in Romania au reintrat pe crestere accelerata de la jumatatea anului trecut, la finalul lui 2017 erau la mai putin de jumatate din media europeana. Prin comparatie, salariile in tara noastra sunt la un sfert fata de media europeana. Insa, desi are cele mai ieftine alimente din UE, in tara noastra hainele sunt mai scumpe decat in Bulgaria, Ungaria, Polonia si chiar...Marea Britanie. Cum au evoluat preturile in Romania din 2000 pana in 2017 comparativ cu celelalte tari membre?

In perioada analizata, preturile din Romania au urcat, ca procent din media UE, de la 35% la 48,4%, insa tara noastra ramane pe penultimul loc in Uniune din acest punct de vedere, in fata Bulgariei, arata datele Eurostat.

In acelasi timp, avem cele mai mici preturi din Uniunea Europeana la alimente, desi acestea au ajuns la 62,2% din media celor 28 de tari membre in 2017, in crestere cu 10 procente fata de anul 2000.

Preturile la tutun si bauturi alcoolice au urcat, de asemenea, in perioada analizata, cu aproape 25 de procente, de la 43,8% la 68,6%, insa tara noastra s-a mentinut pe penultimul loc in UE la aceasta categorie.

Hainele si incaltarile, aproape la fel de scumpe ca in UE

Cele mai mari preturi, raportat la media europeana, sunt in Romania la haine si incaltaminte, respectiv 92,4%, in crestere de la 54,11% in 2000. Atunci, tara noastra era pe ultimul loc in UE din acest punct de vedere, insa in 2017 a urcat pe pozitia 24 din UE 28. Astfel, anul trecut, preturile la haine si incaltaminte in Romania au fost mai mari decat in Bulgaria, Polonia, Ungaria si Marea Britanie.

La intretinerea locuintei, in 2017, preturile in Romania reprezentau 38,6% din media europeana, mai mari decat in Bulgaria si Polonia.

Bani multi dau romanii si pe transport, comparativ cu ceilalti europeni, aici preturile ajungand, anul trecut, la 68,2% din media UE, in crestere de la 52,5% in 2000. Cu toate acestea, tara noastra are aproape cele mai mici preturi din UE la aceasta categorie de produse (dupa Bulgaria).

Sanatatea si educatia, cele mai indepartate de media UE

In sanatate si educatie, preturile din Romania sunt mult mai mici decat media UE si la ani lumina distanta de cele mai dezvoltate tari. In 2017, tarifele la servicii de sanatate reprezentau doar 32,2% din media europeana, iar preturile in domeniul educatiei 34%. Doar Bulgaria are preturi mai mici decat noi in aceste domenii.

Exista, insa, si un domeniu in care preturile au scazut in Romania, ca pondere in media UE. Este vorba de comunicatii (telefonie si posta), unde tarifele au scazut de la 66,4% la 49,8% din media UE.

La popul opus, cu cele mai mari preturi din UE se afla Danemarca si Luxemburg (141% din media UE), Suedia (134%), Irlanda (128%) si Finlanda (123%).

Mai mult, in domenii sensibile precum educatia si sanatatea, in Luxemburg preturile reprezinta 313%, respectiv 160% din media europeana.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri