Guvernul a aprobat scoaterea de la rezerva de stat sub forma de imprumut a peste 2,127 milioane tone de carbune si 185.153 de tone de pacura, necesare pentru trecerea iernii in bune conditii, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, remis NewsIn.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei si Comertului (MEC), Executivul a aprobat scoaterea celor peste 2,127 milioane tone carbune si 185.153 tone pacura pentru a asigura consumul de energie electrica si de agent termic pentru iarna.

Imprumuturile de carbune si pacura din rezervele Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat vor fi utilizate de Termoelectrica si filialele sale, de Complexele energetice Craiova, Rovinari si Turceni, de RAAN, dar si de centralele termice si electrice de termoficare aflate in administrarea consiliilor judetene si locale.

"Decizia Executivului rezolva astfel, problema stocurilor de combustibili din depozitele producatorilor de energie electrica si termica, asigurandu-se furnizarea de electricitate si caldura populatiei pe perioada de iarna in conditii de siguranta si la parametri normali", mentioneaza comunicatul MEC.

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a prezentat, miercuri, in sedinta de Guvern, situatia stocurilor de energie, potrivit careia la societatile din subordinea MEC stocurile sunt la nivelul de 70% din total, iar la cele din subordinea MAI, la 50% din total, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Premierul a declarat ca i-a cerut noului ministru al economiei si comertului, Varujan Vosganian, sa intocmeasca un program de iarna, care sa prevada refacerea stocurilor "in masura posibilitatilor" si sa ia masuri restrictive referitor la exportul si la productia de energie pe baza hidro.

Ministrul desemnat al economiei, Varujan Vosganian, dezvaluia, luni, la audierea sa in comisiile de specialitate, ca situatia stocurilor de carbune la complexele energetice este dramatica: termocentralele Turceni si Rovinari au carbune doar pentru patru, respectiv cinci zile.

"Stocurile ajung in medie cam doua saptamani. La Turceni si la Rovinari este o situatie mai dramatica pentru ca stocurile de carbune nu ajung decat pentru cateva zile", spunea Vosganian. El declara ca situatia stocurilor de carbune a scazut de la an la an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri