Tarile europene nu trebuie sa se teama de cresterea numarului de romani care vor migra dupa 1 ianuarie 2007 pentru ca, desi aproximativ 12 procente dintre ei vor sa plece, mai mult de un sfert nu ai niciun plan, a declarat coordonatorul unui studiu despre migratie, Dumitru Sandu
"Occidentul nu are niciun temei sa fie speriat de valul mare de romani care va migra dupa 1 ianuarie 2007, pentru ca, desi in jur de 12% dintre respondenti au spus ca au de gand sa plece in urmatoarea perioada, mai mult de un sfert nu au niciun plan concret in acest sens", a spus citat de NewsIn profesorul Dumitru Sandu.

Potrivit studiului "Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica a romanilor: 1990-2006", dat publicitatii de Fundatia pentru o Societate Deschisa, dupa 1989, din 20% dintre gospodariile din Romania a plecat cate o persoana la lucru in strainatate, iar dupa 2002, fenomenul migratiei a crescut cu aproximativ zece procente. De asemenea, doua treimi dintre plecarile de dupa 1989 s-au inregistrat in perioada 2002-2006.

Migratia romanilor in strainatate s-a produs in trei etape. in prima etapa, rata anuala a plecarilor a fost de sub trei la mie, iar principalele destinatii au fost Turcia si Israel, in etapa a doua rata anuala a crescut la sapte la mia de locuitori, iar destinatia preferata a fost Italia, in timp de dupa 2002 rata a de emigrare temporara s-a situat intre noua si 28 la mia de locuitori cu destinatii favorite Italia si Spania.

Cu toate ca numarul romanilor care au migrat in scop de munca a crescut considerabil in ultimii ani, cercertatorii afirma ca dupa 2007 nu va avea loc "un exod al romanilor" in strainatate. Potrivit lui Dumitru Sandu, in prezent, in strainatate exista un nucleu de romani de aproximativ un milion si opt sute de mii, cifra care se majoreaza sau scade cu aproximativ 200.000-400.000 de persoane, in functie de anotimp sau de alti factori.

Sandu a spus ca migratia de dupa aderarea Romaniei la UE va fi strans legata de evolutia economiei romanesti. "Daca decalajul intre salariul in constructii, de exemplu, nu va mai fi foarte mare comparativ cu cel din tarile UE, romanii vor prefera sa munceasca in tara lor decat sa plece", a spus coordonatorul studiului.

De asemenea, majoritatea romanilor care interntioneaza sa migreze in urmatorii ani o fac pentru munca pe o perioada determinata, intentia lor fiind de a se intoarce in tara pentru a investi banii castigati. Principalul motiv pe care il invoca este "motivatia emotionala", in ciuda diferentelor dintre castigurile din strainatate si cele din tara.

Studiul "Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica a romanilor: 1990-2006" a fost efectuat in luna august 2006, pe un esantion national de 1.400 de persoane, precum si in 800 gospodarii de emigranti din doua regiuni din Vrancea si Teleorman. Studiul a fost realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, in colaborare cu Gallup Organization Romania..
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri