Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) critica dur modificarile aduse Codului Penal pentru ca ofera protectie suplimentara functionarilor publici care, astfel, pot produce pierderi importante companiilor. Mai mult, noile reglementari permit functionarilor sa intocmeasca dosare penale in scop de intimidare sau pentru scoaterea unor firme din piata. In plus, schimbarea legislatiei face, practic, inutila contestarea in instanta de catre firme a unor amenzi sau sanctiuni financiare din partea autoritatilor.

“Modificarea Codului Penal ingrijoreaza mediul de afaceri prin protectia suplimentara asigurata functionarilor din administratia centrala si locala, care pot actiona discretionar, producand pierderi companiilor prin neindeplinirea obligatiilor legale sau chiar prin intocmirea de dosare penale in scop de intimidare sau de eliminare a acestora de pe piata interna.”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei.

Functionarii care "aranjeaza" licitatii, protejati

Reprezentantii organizatiei spun ca amendarea prevederilor specifice din Codul Penal cu privire la abuzul in serviciu, prin protejarea excesiva a functionarilor care refuza sau intarzie nejustificat numeroasele avize/permise/autorizatii necesare realizarii unor investitii, "aranjarea" unor achizitii publice s.a. creeaza premisele neindeplinirii sau indeplinirii defectuoase a responsabilitatilor legale.

Totodata, AOAR cere clarificarea modului in care cele circa 20% din companiile care au castigat in instantele de judecata procesele intentate urmare a unor controale finalizate cu acte/sanctiuni financiare sau chiar dosare penale vor mai avea posibilitatea de a actiona impotriva functionarilor publici care au desfasurat o actiune voit nelegala, in defavoarea evidenta a antreprenorilor.

Oamenii de afaceri mai spun ca exercitarea unui control arbitrar, lipsa de informare corecta, egala si la timp, lipsa de raspundere si protectia excesiva actioneaza ca factori de distorsionare a pietei concurentiale si pot conduce la cheltuirea frauduloasa a fondurilor publice.

AOAR sustine necesitatea unei justitii profesioniste si integre, care sa judece faptele, actele si probele cu maxima celeritate, in special in cazul proceselor cu caracter economic, situatii in care deciziile justitiei au consecinte majore pentru functionarea societatilor comerciale autohtone.

“Rapoarte internationale, cum este cel publicat anual de Banca Mondiala, releva dominanta activitatii birocratice, arbitrare, care diminueaza semnificativ atractivitatea investitiilor autohtone sau straine in Romania”, se mai arata in comunicat.

Impactul asupra mediului de afaceri nu a fost evaluat

Astfel, AOAR isi exprima preocuparea legata de implicatiile neevaluate ale relatiilor dintre mediul de afaceri si institutiile statului, sustinand necesitatea unei definitii juridice clare si normative pentru „abuzul in serviciu”, eliminand posibilitatea folosirii abuzive a acestei forme de sanctionare, asa cum a rezultat din numarul important de achitari pronuntate de judecatori, dar mentinand responsabilizarea functionarului public.

“Un mediu economic normal trebuie sa se poata baza pe legi clare si stabile, pe functionari publici responsabili si competenti si pe un sistem de justitie profesionist, neinfluentabil si hotarat”, se subliniaza in comunicat.

In acest context, AOAR sustine ferm continuarea actiunilor care vizeaza responsabilizarea si profesionalizarea activitatii functionarilor publici si a institutiilor statului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri