Romania a investit in acest an 300 de milioane de euro in implementarea normelor Uniunii Europene pentru producerea painii, iar de la 1 ianuarie 2007 cei care investesc in activitatea de brutarit vor putea sa acceseze fonduri structurale, potrivit presedintelui Rompan, Aurel Popescu.

Potrivit presedintelui Rompan, de la 1 ianuarie 2007, atat cei interesati sa investeasca in domeniul de panificatie si morarit, cat si patronii celor 2.400 de unitati din domeniu care vor fi inchise deoarece nu respecta normele UE, vor putea sa acceseze si fondurile structurale.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitara-Veternare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram a explicat, joi, ca un numar de 2.400 de unitati de morarit si panificatie vor fi inchise de la 1 ianuarie 2007, deoarece nu indeplinesc normele europene in domeniu.

Astfel, acele unitati de panificatie si morarit care vor fi inchise la sfarsitul lunii decembrie vor putea sa foloseasca acesti bani pentru a-si remedia deficientele si vor putea sa functioneze din nou, respectand prevederile legale.

Presedintele Rompan a mai spus ca in momentul de fata stocul de grau din tara noastra este insuficient, dar nu "ne vom confrunta cu o criza a graului si, implicit, a painii" deoarece Romania va importa grau din tarile membre UE.

Potrivit lui Aurel Popescu, de la 1 ianuarie 2007, ANSVSA va inchide toate unitatile care nu respecta normele UE in ceea ce priveste producerea si comercializarea painii. Tot de la inceputul anului viitor, painea va fi vanduta atat neambalata, aceasta fiind o modalitate prin care " vor fi pastrate atat traditia, cat si gustul si aroma painii romanesti", dar si in ambalaj de plastic, pe care vor fi inscrise termenul de valabilitate, producatorul si ingredientele.

De asemenea, va fi combatuta si evaziunea fiscala din domeniu." Acest lucru se va face prin eliberarea unor certificate de depozit, prin dotarea unitatilor cu cantare, astfel incat graul sa fie cantarit atat la iesre, cat si la intrare, dar si prin introducerea caselor de marcat in magazine, sa se primeasca bon fiscal pentru fiecare paine cumparata", a explicat presedintele Rompan, citat de NewsIn.

In ceea ce priveste pretul painii, Aurel Popescu a explicat ca fiecare agent economic va decide daca este cazul sa scumpeasca sau nu acest aliment, de la inceputul anului viitor. Presedintele patronatului a explicat ca toate tarile mari din Europa au scumpit painea cu peste 60 de euro in acest an, in conditiile in care tendinta la pretul graului este in crestere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri