Autoritatile romane au capturat aproape 39 de milioane de tigari de contrabanda in prima jumatate a anului 2018. Valoarea pe piata neagra a tigaretelor confiscate se ridica la aproximativ 20 de milioane de lei, bani care ar fi alimentat in continuare retelele de contrabanda. In primele 6 luni ale lui 2018, un pachet de tigari s-a vandut pe piata neagra cu circa 9,8 lei. Pretul mediu al unui pachet legal, pentru care producatorii platesc taxe si accize, este cu 60% mai mare, apropiindu-se de valoarea de 16 lei.

Conform datelor centralizate de catre www.stopcontrabanda.ro, autoritatile au facut cele mai multe confiscari in regiunile in care se consuma cele mai multe tigari de contrabanda. Astfel, aproape jumatate dintre capturi, insumand circa 15 milioane de tigarete, au fost facute in regiunea Nord-Est a tarii, in care peste 40% din tigarile fumate sunt de contrabanda.

“Autoritatile duc o lupta grea cu retele de contrabanda bine organizate, fara scrupule, care fac profituri uriase si care dispun de echipamente si finantare. Tocmai de aceea e necesar sa fie alocate resurse pentru stoparea acestui fenomen care face rau nu doar economiei si companiilor corecte, ci si consumatorilor“ a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic si Relatii Publice in cadrul British American Tobacco Romania.

Conform ultimelor date publicate de catre compania Novel Research, piata neagra a tigaretelor a scazut in mai 2018 la 16,1% din totalul consumului (cu 1,1 p.p. mai putin fata de martie 2018). Procentul se afla in continuare peste media pietei negre din 2017, de 16%.

Cele 39 de milioane de tigari de contrabanda reprezinta suma capturilor facute publice de catre autoritatile romane in perioada ianuarie – iunie 2018. Campania “Stop Contrabanda” a fost demarata de catre British American Tobacco in luna martie a anului 2017 si permite acum, dupa un an de la lansare, o analiza comparativa atat intre regiunile tarii, cat si intre diferite intervale de timp, la nivel national sau regional.

Cifrele contrabandei cu tigari din Romania

  • Romania are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu tigarete din Europa de Est.
  • Romania are 2.000 de km de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la 6 ori mai mic.
  • Traficul ilicit de tigari prejudiciaza anual statul roman cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pietei negre. Pentru fiecare procent adaugat pietei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual inca 40 milioane de euro.
  • Fiecare container de tigari ilegale inseamna 1 milion de euro profit pentru retelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de tigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane si chiar activitati teroriste.
  • In 2017, eforturile autoritatilor romane au avut ca rezultat capturi de 150 de milioane de tigarete. Cu toate acestea, peste 4,3 miliarde de tigarete au fost vandute in 2017 pe piata neagra din Romania. Astfel, statul roman nu a incasat nicio taxa pentru circa 16% din tigaretele consumate anul trecut. Prejudiciul total cauzat de contrabanda cu tigari la bugetul de stat se ridica doar pentru anul 2017 la 2,8 miliarde de lei (echivalentul a 640 milioane de euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri