Comisia Europeana a aprobat gestionarea descentralizata a fondurilor PHARE in Romania prin trecerea la sistemul extins de implementare descentralizata (EDIS), dupa ce in urma cu sase luni a luat aceasta decizie pentru fondurile ISPA, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor.

"Romania este prima tara dintre cele zece care au aderat in ultimul val si Bulgaria care a primit, inainte de data aderarii, acreditarea in sistem EDIS pentru programele ISPA si PHARE de la Comisia Europeana, ceea ce denota cresterea increderii Comisiei Europene in sistemele si procedurile elaborate de autoritatile romane", a declarat secretarul de stat in Finante, Alice Batu.

Sistemul reprezinta procedura de control al gestionarii fondurilor europene nerambursabile (selectia proiectelor, licitatiile si contractarea) de catre statele membre. Incepand din iulie, Romania a primit atributia de control al utilizarii fondurilor comunitare pentru proiectele ISPA.

Astfel, autoritatile romane vor gestiona intreaga asistenta financiara de pre-aderare oferita prin programele PHARE, ISPA si SAPARD in sistem descentralizat extins.

"Trecerea la EDIS presupune cresterea responsabilitatii autoritatilor romane pentru modul de gestionare a fondurilor comunitare, si totodata, poate conduce la imbunatatirea nivelului de absorbtie a fondurilor comunitare, prin eliminarea timpului acordat initial pentru verificarile si aprobarile Delegatiei Comisiei Europeneö, a mai afirmat Alice Batu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ministerul Finantelor lucreaza la infiintarea unei banci