Una dintre cele mai vechi intreprinderi din Romania, Fabrica de hartie Letea din Bacau isi va scoate la vanzare, la toamna, ultimele cladiri, terenuri si masini. Infiintata pe vremea guvernului condus de Ion C.Bratianu, acum 140 de ani, la 11 decembrie 1878, fabrica a intrat in faliment in 2011, dupa ce, in 2003, fusese privatizata si intrase in posesia fostului primar Dumitru Sechelariu. Ce intentioneaza sa faca lichidatorul judiciar Sierra Quadrant cu ce a mai ramas din fabrica de hartie Letea?

Fabrica de hartie Letea din Bacau isi va scoate la vanzare, in toamna, ultimele cladiri, terenuri si masini, potrivit unui material de presa realizat de KeysFin. Fabrica Letea este una dintre cele mai vechi intreprinderi din Romania, decizia infiintarii sale fiind luata acum 140 de ani, pe 11 decembrie 1878, de guvernul condus de Ion C. Bratianu.

„In anul Centenarului, istoria fabricii se imbina poate cel mai bine cu istoria Romaniei, una zbuciumata, cu suisuri si coborasuri. Din cenusa fabricii simbol pentru economia Moldovei au mai ramas cateva terenuri si cladiri, care pot aduce renasterea unui business intrat in istorie”, se arata in materialul realizat de catre KeysFin.

Infiintarea fabricii Letea din Bacau a fost decisa imediat dupa castigarea independentei Romaniei, fiind considerata drept una dintre primele masuri pentru crearea unei industrii nationale, care sa nu mai depinda de importuri. Mihail Kogalniceanu, Ion Ionescu de la Brad, Bogdan Petriceicu Hasdeu, A.D. Xenopol, alaturi de premierul Ion. C. Bratianu s-au aflat printre promotorii infiintarii fabricii care urma sa scrie istorie economica in urmatoarea 100 de ani.

Fabrica de hartie Letea din Bacau, cea mai mare din estul Europei, avea sa aiba o istorie plina de suisuri si coborasuri. Timp de un secol, a fost cel mai mare furnizor de hartie de ziar si produse de papetarie din tara. A trecut prin nationalizarea de dupa 1945, a cunoscut o retehnologizare masiva in anii comunismului, iar dupa Revolutie, in 2003, a fost privatizata, ajungand in posesia fostului primar Dumitru Sechelariu. In 2011, fabrica a intrat in faliment, iar de atunci se incearca salvarea a ce se mai poate din acest ,,Titanic’’ economic, asa cum este denumit de catre reprezentantii KeysFin.

Letea Bacau

Dupa doi ani si jumatate de incercari de vanzare a societatii in intregul ei, lichidatorul judiciar Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucatori din piata insolventei din Romania, a luat decizia, aprobata de creditori, de a incerca o alta strategie, menita sa relanzeze activitatea economica in zona.

Fabrica Letea Bacau, un viitor hub economic?

43 de milioane de lei a fost pretul de pornire la ultima licitatie propusa de Sierra Quadrant, in septembrie anul trecut. A fost un singur investitor interesat sa preia intreaga afacere, insa in cele din urma si acesta a renuntat, in conditiile in care tehnologia invechita si conditiile impuse de legislatia de mediu cu privire la tehnologia utilizata, respectiv BAT ( best available technology), fara de care nu se elibereaza autorizatia de mediu, ar fi facut afacerea o misiune imposibila fara o investitie consistenta in retehnologizare. A fost un moment semnificativ care a determinat lichidatorul sa treaca la o alta strategie.

,,Intentionam sa dezmembram cele 30 de hectare ale societatii Letea Bacau, inclusiv cladirile si utilajele ramase, si sa alcatuim active imobiliare separate. Exista discutii pentru identificarea unor terenuri si cladiri care sa fie preluate de diversi investitori si care sa relanseze activitatea economica’, spune Florin Dragomir, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

Sierra Quadrant mizeaza pe faptul ca terenurile si cladirile ce vor fi scoase la vanzare au o pozitie foarte buna, optima pentru investitori.

Letea Bacau

,,Fabrica Letea Bacau a reprezentat una dintre investitiile economice strategice din zona Moldovei. Asigura sute de afaceri pe orizontala, mii de locuri de munca, dezvoltare economica la nivel local si nu numai. In anii ‘80, oferta Letea includea peste 200 de sortimente de hartie si cartoane dar si hartie de ziar, care acoperea intreg necesarul intern si o mare parte din export, catre state precum SUA, Elvetia, Olanda, Orientul Mijlociu si tari din Asia. La Letea existau 12 masini de fabricare a hartiei, de la hartie de ziar, igienica, pentru tigarete, cu filigran si altele. Din toata acea investitie a mai ramas o masina de hartie si una de maculatura, care sunt depasite din punct de vedere tehnologic. Acesta este si motivul pentru care mizam pe extinderea domeniilor de activitate de pe platforma Letea, in scopul relansarii economice a zonei. Este vorba de hale de productie, birouri, spatii utilitare, terenuri si cladiri care sunt pozitionate in zona periferica a municipiului Bacau. Beneficiaza de toate racordurile necesare la utilitati si au acces inclusiv la o linie ferata dedicata. Bacaul, cu aeroportul sau international, si pozitionarea geografica optima, asigura argumente optime pentru a atrage investitorii”, explica Florin Dragomir, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

Planurile companiei vizeaza, astfel, reamenajarea intregului areal al platformei sub forma unor entitati separate, cu drumuri de acces si infrastructura sub forma unui hub industrial. Planul este inca in faza topografica, urmand sa fie definitivat pana in toamna, cand ar urma sa fie demarata procedura de vanzare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri