Peste 80 de procente dintre romanii care au plecat la munca in strainatate prin Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), in 2006, au mers in Germania, unde au castigat aproape 100 milioane de euro, informeaza OMFM.
Din cei aproape 50.000 de muncitori care au plecat in strainatate, peste 38.000 au mers in Germania si au castigat aproape o suta de milionae de euro. Romanii plecati in Germania, in numar aproximativ egal de femei si barbati, au lucrat preponderent in agricultura, pentru un salariu lunar de 800 de euro, informeaza NewsIn. Celelalte meserii pe care romanii le-au prestat in Germania au fost in domeniile gastronomic, industrial, in sanatate sau menaj, pentru salarii de 1.200 de euro.

OMFM a mai intermediat in 2006 si plecarea unui numar de peste 10.000 de romani in Spania, doua treimi dintre acestia avand varsta cuprinsa intre 26 si 45 de ani. Castigul total al celor care au lucrat in Spania se ridica la aproape 50 de milioane de euro, retributiile cele mai mari incasandu-se pentru munca in constructii, in domeniul gastronomic sau in transporturi, unde salariul maxim a atins si 1.500 de euro. Cu toate acestea, majoritatea romanilor din Spania au muncit in agricultura, cu contracte de cuprinse intre o luna si un an, si cu salarii intre 670 si 1.200 de euro.

Prin OMFM au mai plecat la munca peste o suta de romani, in Franta, care au lucrat in agricultura, constructii si transporturi, pentru salarii cuprinse intre 800 si 1.200 de euro, in Elvetia, 72 de romani, care au lucrat in agricultura, gastronomie si in domeniul sanitar, pe salarii intre 1970 si 3.100 de euro si in Qatar, patru muncitori in servicii, cu un salariu de cinci sute de euro pe luna.

Din statisticile Oficiului pentru Migratie, din totalul de aproape 50.000 de romani care au plecat la munca in strainatate in 2006, peste 70 de procente au varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani, iar zonele din care au plecat cei mai multi sunt Muntenia, centrul tarii, zona Bucuresti -Ilfov si de sud-est.

Comparativ cu anul 2005, anul acesta au plecat prin OMFM un numar de muncitori mai mare cu peste 15 procente si au castigat cu aproape 25% mai mult.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri