Eurostat reconfirma statutul Romaniei de tara subdezvoltata cronic. Tara noastra se afla, in 2016, pe penultimul loc in Uniunea Europeana in functie de bugetul alocat pentru cercetare-dezvoltare care, la acea vreme, era chiar “consistent”, Anul acesta, bugetul initial este de aproape trei ori mai mic decat in 2016 si pregatit pentru rectificare (taiere).

Guvernul are in vedere, la rectificarea bugetara programata pentru perioada urmatoare, taierea fondurilor alocate acestui domeniu cu aproape 8% din “fabuloasa” suma de 1,6 miliarde de lei cuprinsa in bugetul initial pe 2018.

Romania are o adevarata “traditie” in a amana respectarea angajamentelor cu privire la finantarea unor domenii declarate prioritare de catre autoritati, precum educatia si cercetarea. In primul caz, celebrul 6% din PIB este trecut demult la capitolul “vise frumoase”, iar procentul de 2% din PIB pentru cercetare (1% de la buget si 1% din atragerea de surse private) la fel.

Anul acesta, bugetul alocat era deja de peste cinci ori mai mic decat recomandarea europeana de 1% din PIB, respectiv 0,18% din PIB.

Asadar, din rau in mai rau. In 2016, bugetul alocat de Romania pentru cercetare dezvoltare a fost de 0,48% din PIB, si atunci cu mult sub media de 2,03% din PIB cheltuita la nivelul Uniunii Europene in domeniu, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cum stau vecinii cu care ne place sa ne comparam?

Doar un singur stat membru a avut, in aceeasi perioada, o alocare mai mica decat Romania pentru cercetare, respectiv Letonia - cu 0,44% din PIB.

Prin comparatie, tarile vecine, cu care ne place sa spunem ca suntem in competitie, aloca fonduri mult mai mari pentru cercetare. Slovenia este departe, cu 2% din PIB, urmata de Cehia cu 1,68% din PIB, Ungaria - 1,21% din PIB, Polonia - 0,97% din PIB si Bulgaria - 0,78% din PIB.

De asemenea, Romania era in 2016 pe penultimul loc in UE in functie de numarul persoanelor angajate in cercetare si dezvoltare, 0,3707% din populatia activa. In acest caz, tara noastra a depasit Cipru (0,3088% din populatia activa angajata in cercetare). In schimb, la nivelul UE, 1,2245% din populatia activa lucreaza in domeniu.

Raportul Eurostat analizeaza si numarul de cereri de brevete venite din statele membre. Si in acest caz, Romania este pe penultimul loc in UE, cu 5,11 cereri de brevete la un milion de locuitor, cu mult sub 111,97 cereri de brevete la un milion de locuitori in UE.

Care este relevanta acestor date?

Datele publicate de Eurostat fac parte din indicatorii urmariti de Organizatia Natiunilor Unite pentru asigurarea unei dezvoltari sustenabile si a bunastarii in lume.

Acesta este contextul in care Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune taierea a 122 de milioane de lei de la Cercetare si Inovare (7,6% din bugetul anual oricum jenant) la rectificarea bugetara care urmeaza sa se aprobe in Guvern in perioada urmatoare.

Si, pentru a ne afunda si mai tare in “bezna” necunoasterii, Guvernul aloca o suma similara (115 milioane de lei) pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

In aceste conditii, nu este de mirare ca decalajul de dezvoltare dintre Romania si tarile dezvoltate nu doar ca nu se reduce, dar chiar se adanceste de la an la an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri