Agentiile de implementare PHARE din Romania, respectiv Oficiul de Plati si Contractare PHARE din cadrul Ministerului Finantelor Publice si Ministerul Integrarii Europene au primit acreditarea EDIS intrucat Romania a demonstrat ca poate gestiona fondurile europene pre-aderare, informeaza NewsIn.

In contextul in care exista indoieli - exprimate atat de oficiali europeni, cat si romani - privind capacitatea Romaniei de a gestiona banii europeni - dobandirea acreditarii EDIS demonstreaza ca Romania a reusit sa indeplineasca toate conditiile prevazute de regulamentul privind coordonarea ajutorului acordat statelor candidate in contextul strategiei de pre-aderare si in regulamentul financiar aplicabil bugetului UE

De acum inainte, autoritatile romane vor transmite periodic Comisiei Europene informatii privind stadiul problemelor ramase de rezolvat, pentru ca aceasta sa urmareasca modul in care partea romana gestioneaza asistenta PHARE.

"Implementarea acestui sistem de management descentralizat este o responsabilitate in plus pentru institutiile romanesti deoarece de acum nu vom mai avea Delegatia Comisiei Europene care sa ne indrume, sa ne monitorizeze, va trebui sa ne descurcam singuriö, a declarat - potrivit sursei citate - ministrul integrarii europene, Anca Boagiu.

Romania a semnat, saptamana trecuta, ultimul memorandum de finantare PHARE. Prin urmare, perioada de contractare este 2006-2008, iar cea de implementare va dura pana in 2010. Totalul sumei de care va beneficia Romania prin acest memorandum este de 408,63 milioane euro.