Situatia economica a Romaniei este mai buna decat cea care rezulta din calificativele acordate tarii de catre agentiile de rating, dovada fiind “realitatea rece a cifrelor” care nu pot fi contestate, a declarat vicepremierul Viorel Stefan, in cadrul unei intalniri cu investitorii institutionali romani si straini, organizata de Fondul Proprietatea.

Dati-mi voie sa fiu brokerul vostru si sa va dau cea mai buna recomandare de investitii pe termen lung: Romania”, si-a inceput discursul vicepremierul.

“Romania este o destinatie de investitie subapreciata si subevaluata, care prezinta date fundamentale soilide, cu perspective de imbunatatire in conditiile unui necesar semnificativ de investitii in infrastructura. Este de fapt si concluzia care poate fi trasa din rapoartele agentiilor de rating, dincolo de ingrijorarile exprimate in spatiul public… acel zgomot de fond care este, de fapt, subiectiv si care genereaza perceptii nu tocmai fidele realitatii. Situatia economica este mai buna decat cea care rezulta din calificativele de rating. Dovada sunt cifrele, realitatea rece a cifrelor care nu poate fi contestata”, a continuat Viorel Stefan.

Potrivit acestuia, datoria externa a Romaniei se situeaza la un nivel moderat, de 50% din PIB, iar datoria publica, aflata la nivelul de 35% din PIB, este cu mult sub nivelul de 60% convenit cu institutiile UE.

“De asemenea, o datorie nu este mare sau mica. Ce conteaza este ca imprumutatul sa aiba capacitatea de a suporta serviciul datoriei, iar din aceasta perspectiva ne situam la un nivel confortabil: 4,5% din totalul veniturilor bugetare. Toate aceste valori mentionate sunt mai bune decat valorile mediane din clasele de rating in care este clasata Romania”, a mentionat Viorel Stefan.

In ceea ce priveste cresterea economica, vicepremierul a recunoscut o usoara temperare in 2018, dupa nivelul foarte ridicat de anul trecut, mentionand insa ca pe termen mediu Romania continua sa aiba “un potential de crestere robust”.

“Nu in ultimul rand, trebuie subliniata stabilitatea leului fata de valutele straine, care este rezultatul evolutiilor economice de exceptie”, a mai adaugat Viorel Stefan.

Vicepremierul le-a promis investitorilor ca Guvernul este ferm angajat sa stimuleze investitiile straine si sa faciliteze directionarea unei cote cat mai mari din fluxul investitional catre proiectele de infrastructura. In acest sens, Guvernul actioneaza pe doua paliere: pregatirea proiectelor de investitii si operationalizarea unor instrumente care sa faciliteze participarea investitorilor la aceste proiecte – parteneriatele publice private si Fondul Suveran de Investitii (FSI).

Tinta noastra este ca pentru fiecare euro pentru investitii de la bugetul de stat, FSI sa investeasca 2 euro si sa mobilizeze alti 7 euro de la investitorii privati. Prin acest mecanism, capacitatea de finantare a proiectelor de infrastructura ar putea sa ajunga la 15-20 mld. euro”, a declarat vicepremierul.

Acesta considera ca si piata de capital romaneasca trebuie sa atinga un nivel de maturitate astfel incat sa poata atrage fonduri nu doar din Romania, ci si din strainatate. Pentru ca acest lucru sa aiba loc, Fondul Suveran de Investitii va trebui sa aiba o contributie esentiala.

“FSI va avea nevoie de mecanismele pietei pentru finantarea proiectelor atat prin emisiuni de actiuni, cat si prin emisiuni de obligatiuni. Pe de alta parte, societatile care urmeaza sa intre in portofoliul FSI vor utiliza mecanismele de finantare din piata, iar fondul va avea nevoie de mecanismele pietei pentru iesirea din investitii sau pentru listarea societatilor din portofoliu”, a concluzionat Viorel Stefan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri