Romania, tara cu cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, prezinta si cel mai mare risc pentru companii. Acesta este paradoxul ultimului deceniu in tara noastra! De ce nu reusesc firmele romanesti sa creasca odata cu economia? Insolventele, desi la o treime fata de perioada de varf (2012 - 2013), produc pierderi similare. Care este judetul cel mai ridicat risc pentru firme?

In primele sase luni ale anului, au fost deschise 4.199 insolvente, in scadere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut si de aproape 4 ori mai putine fata de 2012 (anul cu cele mai multe insolvente din perioada post-criza), afirma specialistii Coface Romania. Acestia, insa, spun ca nu trebuie sa ne bucuram inainte de vreme.

“Credem ca la finalul anului vom reveni pe crestere cu numarul insolventelor, si din cauza incetinirii cresterii economice”, a explicat Eugen Anicescu, Country Manager Coface Romania.

Mai mult, acesta a atras atentia ca insolventa ataca tot mai puternic marile companii. In cazul celor cu venituri de peste jumatate de milion de euro, in primele sase lini ale anului s-au inregistrat 316 insolvente, in crestere cu 20% fata de perioada similara a anului trecut (263 de insolvente).

“Aici vorbim de companii care au expertiza, au multi angajati si sunt cel mai greu de inlocuit”, a punctat Anicescu.

Insolvente mai putine, dar cu pierderi similare perioadei de varf

In acelasi timp, insolventele din acest an, desi mai putine, produc pagube in economie la fel de mari ca cele din 2012, cand numarul era de aproape 4 ori mai mare (aproximativ 5 miliarde de euro).

Sectoarele cu cele mai multe insolvente sunt cel de productie si furnizare a energiei electrice (din cauza cresterii exponentiale a preturilor) si fabricarea produselor textile (din cauza majorarilor salariale, inclusiv a salariului minim pe economie).

In opinia reprezentantilor Coface, ingrijorator este si faptul ca, in Romania, durata medie de activitate a companiilor este de 10 ani, in timp ce in Polonia este aproape dubla (19 ani).

In general, firmele din Romania se confrunta cu un grad ridicat de risc (mare sau mediu). In 2017, peste 70% din societati se aflau in aceasta situatie.

Pe judete, cel mai mare risc pentru firme se inregistreaza in Teleorman, acesta fiind urmat de Vaslui, Giurgiu, Covasna si Olt.

La polul opus, cu cel mai scazut risc din tara (desi la nivel mediu) se afla Bucurestiul, Brasovul, Clujul, Timisul si Sibiul (acesta din urma cu cel mai scazut grad de risc), a mentionat Iancu Guda, Head of Services - Business Information & Debt Collection Coface Romania.

Ce fac romanii cand creste economia? Incep petrecerea!

De ce nu reusesc companiile romanesti sa creasca nici macar in perioade de crestere economica? Pentru ca cererea a crescut foarte mult intr-un termen foarte scurt, iar firmele romanesti nu au elasticitatea necesara (decizie rapida, finantare accesibila etc.) sa investeasca rapid in dezvoltare. Plus ca istoria a demonstrat ca, in Romnaia, perioadele de crestere rapida sunt urmate de scaderi la fel de ample, fapt care sporeste reticenta firmelor de a investi masiv in perioade de avant, explica reprezentantii Coface.

In plus, mai avem si o problema de mentalitate. ”Din pacate, in Romania, atunci cand lucrurile o duc bine si avem crestere economica, acest lucru se vede in achizitia de bijuterii, in activitatile recreative si in dezvoltarea imobiliara. De asemenea, creste asistenta stomatologica si asistenta medicala in caminele de batrani. Cam asta facem cand avem crestere: ne cumparam bijuterii, ne distram, facem achizitii imobiliare, ne punem dintii si ne internam batranii la azil. Aici se duce cresterea economica”, a explicat Ianu Guda.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri