Romania a semnat marti la Acordul unic de comert liber in Sud-Estul Europei, insa prevederile acestuia nu vor influenta politica comerciala a Romaniei, avand in vedere ca, de la 1 ianuarie 2007, tara noastra va trebui sa renunte la acordurile comerciale incheiate inainte de aderare
"Romania nu va mai fi membru CEFTA de la 1 ianuarie 2007, dar am tinut ca acest lucru sa se intample pe durata presedintiei romane a CEFTA, pentru a preda stafeta", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, la incheierea reuniunii. Ratificarea noii forme Acordului CEFTA trebuie facuta pana la 1 mai 2007, de la aceasta prevedere fiind exceptate Romania si Bulgaria, care vor parasi acordul la 31 decembrie 2006, avand in vedere ca la 1 ianuarie 2007 vor adera la UE. Prin urmare, Romania va adopta politica comerciala a UE si va parasi toate acordurile de comert incheiate.

Potrivit ministrului delegat pentru comert, Iuliu Winkler, cel care a semnat Acordul din partea Romaniei, textul documentului prevede o deschidere graduala a pietelor statelor semnatare, ceea ce inseamna o reducere progresiva a taxelor vamale.

Premierul considera totusi ca prevederile noului Acord vor aduce avantaje Romaniei, deoarece vor permite ca proiectele regionale, precum coridoarele paneuropene sau proiectul conductelor Nabucco si Constanta - Trieste sa fie realizate mai usor odata cu semnarea documentului, care pune bazele unui "nou tip de cooperare regionala".

Statele semnatare ale Acordul unic de comert liber in Sud-Estul Europei sunt Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia si reprezentantul special al secretarului generla al ONU pentru Kosovo. "Ma bucur ca am putut contribui, impreuna cu Bulgaria si Croatia (membrii vechi ai CEFTA n.r), la a ajuta aceasta regiune framantata de conflicte in trecut si sa le oferim perspectiva europeana", a declarat premierul, readucand astfel, in discutie, aportul Romaniei la stabilitatea si cooperarea din zona de sud-est a Europei.

Noul Acord va inlocui reteaua actuala de 32 de acorduri bilaterale si de comert liber dintre tarile din Europa de Sud-Est si va contribui la crearea unei zone comerciale libere in regiune. Acordul privind amendarea CEFTA va fi in concordanta cu regulile Organizatiei Mondiale a Comertului. Pe langa prevederile si obligatiile generale referitoare la comertul cu produse agricole si industriale, concesii si angajamente de liberalizare a comertului reciproc, CEFTA-2006 contine o serie de prevederi noi referitoare la servicii, achizitiile publice, barierele tehnice din calea comertului, protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, promovarea investitiilor, concurenta si ajutorul de stat, reglementarea disputelor si reglementari privind Comitetul Mixt al Acordului.

Un element de noutate este si constituirea unui secretariat permanent care va acorda sprijin tehnic Comitetului Mixt, data fiind complexitatea noului Acord.

CEFTA este un acord multilateral de comert liber din centrul si sud-estul Europei, fiind prima formula de asociere economica regionala creata dupa caderea comunismului. Principalul obiectiv al acestui Acord a fost crearea unei zone de comert liber prin liberalizarea treptata a comertului cu produse industriale si agricole intre partile semnatare. Acordul a contribuit la imbunatatirea regimului comertului si la pregatirea membrilor sai pentru aderarea la Uniunea Europeana. Romania este membru CEFTA din 1997. Alaturi de Romania, din CEFTA mai fac parte, in formula actuala, Bulgaria, Croatia, Macedonia.

In ultima perioada, principala preocupare a statelor membre a fost viitorul acestui Acord, intrucat de la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria se vor retrage din CEFTA. Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia si Slovacia s-au retras din CEFTA in 2004, odata cu aderarea la UE, in timp ce Bulgaria si Romania urmeaza sa faca acelasi pas la 1 ianuarie 2007. si Croatia a facut pasi semnificativi in aceasta directie, incepand deja negocierile de aderare la UE, in timp ce statutul Macedoniei, de tara candidata, a fost recunoscut.

Presedintia CEFTA se asigura prin rotatie. in anul 2006 presedintia este asigurata de Romania, urmand ca in 2007 sa fie preluata de Macedonia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri