Consiliul Concurentei a recuperat in 2006 ajutoare de stat acordate ilegal in valoare de peste 16 milioane de euro, a finalizat opt investigatii demarate in 2005 si trei incepute in 2006, a aratat presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde

In acest an, Consiliul Concurentei a demarat trei mari investigatii in domeniul ajutorului de stat, respectiv pe segmentul siderurgiei, in ceea ce priveste Loteria Nationala si referitor la zonele defavorizate.

"Am invatat sa evaluam corect anumite ajutoare de stat", a explicat Berinde. "Nu este de competenta noastra sa ne pronuntam referitor la o anumita privatizare sau alta, noi trebuie sa analizam in ce masura ajutorul de stata acordat la o privatizare respecta reglementarile din legislatia romaneasca armonizata cu cea europoeana", a spus acesta, potrivit NewsIn.

De asemenea, in 2006, a fost perfectionata functionarea mecanismului de preconsultare pe probleme de ajutor de stat. "Am putut sa ne consultam cu expertii europeni". Nu in ultimul rand, instituti si-a imbunatatit colaborarea cu autoritatile, cu ministerele, cu furnizorii de ajutor de stat.

Referitor la 2007, oficialul Consiliului Concurentei a explicat ca, odata cu integrarea europeana, Romania va functiona ca punct national de contact, urmand a asigura interfata dintre autoritatile nationale din domeniul furnizarii de ajutor de stat si autoritatea europeana de concurenta.

De asemenea, de anul viitor, pragul pana la care ajutorul de minimis, respectiv pentru protectia mediului, cercetare, dezvoltare etc, va putea fi acordat fara notificare, va creste de la 100.000 de euro la 200.000 de euro. Nu in ultimul rand, Consiliul Concurentei va implementa o schema de ajutor de stat pe orizontala, care sa permita accesul la ajutor pentru mai multi agenti economici, IMM-uri, din domeniul cercetarii etc.

In Uniunea Europeana, ponderea ajutorarelor de stat este de circa un procent din PIB. "in Romania, ajutorul de stat acordat la nivelul anului 2005 era de 0,74% din PIB", a mai spus Berinde.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ministerul Finanţelor estimează un deficit bugetar de 6,7% din PIB în 2020
Setari Cookie-uri