Pentru politistii de frontiera din nordul tarii, contrabanda cu tigarete este o realitate cu care se confrunta zi de zi. Contrabandistii devin tot mai ingeniosi in privinta metodelor prin care reusesc sa introduca tigari ”netimbrate” in Romania, iar avansul tehnologiei ii ajuta. Pentru consumatori insa nu doar ca acest razboi este unul nevazut, dar unii dintre ei sustin fenomenul prin achizitia de tigari de contrabanda, mult mai ieftine. Cifrele vorbesc de la sine: din cei 2,8 miliarde de lei pe care Romania i-a pierdut in 2017 din contrabanda cu tigari ar fi putut fi acordate 6,15 milioane de burse scolare sau ar fi putut fi asigurata integral mentenanta a doua spitale judetene care sa trateze 34.000 de oameni. In 2017, autoritatile romane au confiscat aproape 150 de milioane de tigarete de contrabanda, cu o valoare de aproape 91 de milioane de lei, o picatura din oceanul de peste patru miliarde de tigari de contrabanda care au fost vandute anul trecut in Romania. Ce fac politistii de frontiera pentru a combate contrabanda, care sunt implicatiile pentru economie si societate si care sunt masurile care pot fi luate pentru a limita acest fenomen infractional?

Florin Coman, comisar sef, Imputernicit inspector sef al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei, se trezeste in fiecare dimineata de lucru undeva intre orele 05:30 si 06:00. Ajunge la sediu în jurul orei 07:00, unde urmeaza activitate de birou: analiza situatiei operative, discutii cu comandantii si adjunctii, analiza evenimentelor recente, a locurilor unde au avut loc evenimente de frontiera, plan. La ora 19:00 programul se incheie, dar nu si ziua de munca.

”Abia dupa aceea incepe o alta parte a activitatii mele, pentru ca nu prea exista zi fara situatii operative, fara evenimente la frontiera si tot timpul sunt permanent in legatura cu colegi mei. Daca sunt chestiuni mai lejere, nu ma suna, dar in principiu, fiind contrabanda tot timpul si uz de arma si lucruri de acest gen, sunt tot timpul pe telefoane, discutam, ne coordonam si trebuie sa gasim intotdeauna cea mai buna solutie”, spune Florin Coman, intr-un interviu acordat wall-street.ro in sediul din sectorul Politiei de Frontiera de la Viseul de Sus, pe care l-am vizitat pe 22 septembrie 2018.

Activitatea intensa din zona reiese si din analiza cifrelor contrabandei cu tigari din judetul Maramures: in 2017, au fost capturate 17.357.900 de tigari de contrabanda, cu o valoare de 10.259.200 de lei, iar in acest an, pana acum – 21.384.457 tigari cu o valoare de 11.428.429 lei, potrivit site-ului stopcontrabanda.ro, o initiativa a companiei producatoare de tigari British American Tobacco (BAT). O crestere care poate fi explicata, potrivit lui Florin Coman, atat prin lipsa de alternative economice (locuri de munca) a populatiei din aceasta zona, dar si prin relatiile de prietenie sau rudenie dintre oamenii de pe cele doua maluri ale raului Tisa, cel romanesc si cel acum ucrainean, altadata de asemenea romanesc.

Politia de Frontiera

”Aceste cresteri nu sunt determinate neaparat de factori de pe partea Romaniei, avand in vedere si situatia din Ucraina, conflictul de acolo. S-ar putea ca in perioada urmatoare sa scadem. In principiu sunt cam aceleasi cantitati si poate suntem si noi mai eficienti de la un an la altul, ne specializam, ne perfectionam, se poate sa fie si asta o explicatie. Nu exista alternative economice pentru populatie, iar gradina casei se termina in Tisa si dincolo incepe casa verisorului, in Ucraina. Genul acesta de legaturi favorizeaza foarte mult contrabanda”, explica Florin Coman,comisar sef, Imputernicit inspector sef al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei (foto sus, in dreapta).

Contrabanda: care sunt interesele producatorilor de tigari?

Diminuarea activitatii de contrabanda este si in interesul companiilor producatoare de tigari, pentru care acest fenomen infractional reprezinta o amenintare atat din perspectiva financiara, cat si din punct de vedere al imaginii brandurilor de tigari pe care le produc si le comercializeaza.

”Pe de o parte, este un interes direct pe care industria il are, pentru ca suntem, pana la urma, o companie care produce si vinde tigari, ca atare ne intereseaza orice oportunitate de business pe care o avem, iar faptul ca undeva la peste patru miliarde de tigari sunt prezente pe piata ilicita inseamna o diminuare a potentialului de business. Consecinta acestei diminuari este bineinteles pierderea financiara generata, atat pentru industrie, cat si pentru bugetul statului si nu doar la bugetul consolidat, ci si un impact pe orziontala: micii retaileri, lanturile de distributie a produselor din tutun sunt afectate de prezenta acestui fenomen. Pe de alta parte, ca o companie care produce tigari si marci de tigari suntem in mod direct afectati de impactul pe care acest trafic ilicit il are prin contrafacerea lor, prin copierea elementelor de marca si simpla prezenta a acestor produse in zona de piata ilicita, fie ca sunt produse legitime pe alte piete din jurul nostru, fie ca sunt aduse din zone a caror identitate nu o cunoastem, pune sub indoiala calitatea produselor. Nu doar industria este afectata de acest fenomen, ci intreaga societate in ansamblul ei”, explica Adrian Fratila, External Affairs Manager, British American Tobacco, la conferinta de presa ce a avut loc la sediul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei pe 22 septembrie 2018.

Faptul ca unii dintre consumatori favorizeaza contrabanda prin achizitia de tigari provenite din Ucraina si din alte tari nu este de natura sa contribuie la diminuarea fenomenului, dar alegerea lor este mai degraba determinata de pretul redus al tigarilor ilicite: un pachet de de tigari se cumpara din Ucraina la 2,3-2,5 lei. Acelasi pachet este apoi vandut, la prima mana, pentru circa 5 lei, iar in piata ajunge la 6,5-7 lei. Spre comparatie, un pachet de tigari ”timbrate” costa in jur de 17 lei in magazine.

Adrian Fratila, British American Tobacco

”Ne propunem sa continuam campania de educare si informare a consumatorilor, lumea nu este constienta ce inseamna contrabanda cu tigari, faptul ca achizitioneaza un cartus de tigari din piata sau din orice alt punct de vanzare care provine din contrabanda nu este vazut ca un lucru rau, este vazut ca o scuza generata de diferentele de pret dintre piata legala si cea ilicita. Este nevoie nu doar de actiuni de forta, ci si de preventie si ne vom continua parteneriatele pe care le-am initiat cu Politia de Frontiera, speram sa se alature si Politia Romana acestei campanii”, spune Adrian Fratila, External Affairs Manager, British American Tobacco (foto, in centru).

Pana la a desavarsi educatia consumatorilor in privinta tigarilor de contrabanda mai este insa cale lunga, iar Politia de Frontiera lucreaza la foc continuu: in cursul anului 2018, pe linia combaterii contrabandei, politistii de la Inspectoratul din Sighetu Marmatiei au inregistrat 336 de dosare penale, in care au fost implicate 236 de persoane si 347 de infractiuni. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2017, vorbim despre o crestere: anul trecut au fost 300 de dosare penale, cu 230 de persoane implicate si 280 de infractiuni.

”Capturile la frontiera verde (distanta cuprinsa intre 0 si 500 de metri de la granita spre interiorul Romaniei – n.red.) reprezinta marea pondere din totalul capturilor. Contrabanda reprezinta, de ani de zile, o amenintare la aceasta frontiera si este determinata in principal de un nivel de trai scazut, lipsa locurilor de munca, situatia economica din Ucraina, conflictul de acolo si multe altele. In anul 2018 au fost constatate 850 de evenimente de frontiera, in cadrul carora au fost descoperite cantitati mari de tigari. In 220 de cazuri este vorba de contrabanda, iar restul a fost rezultatul depasirii plafonului vamal sau al capturilor pe care noi le facem pe comunicatii, activitati de postcontrol, in cooperare cu celelalte institutii si asa mai departe. In urma activitatii de combatere a acestui fenomen infractional, in primele opt luni ale anului 2018 a fost ridicata in vederea confiscarii cantitatea de 1.722.953 de pachete de tigari, peste 3.441 de baxuri de provenienta ucraineana in valoare de peste 19 milioane de euro, fata de 1.460.000 de pachete de tigari in 2017, adica o crestere de 16% a capturilor comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut”, spune Florin Coman, comisar sef, Imputernicit inspector sef al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei, care are in competenta judetele Maramures, Satu Mare si Suceava.

Contrabanda cu tigari: Razboiul dronelor

Florin Coman spune ca, in ultima vreme, a fost observata o diversificare fara precedent a modurilor de actiune a contrabandistilor, care au ajuns sa foloseasca aparate de zbor, drone si orice alte metode ingenioase pentru a transporta tigarile. Contrabandistii transporta coletele cu tigari de contrabanda cu cai, cu snowmobile, cu sfoara prin apa raului Tisa, la punctele de trecere ale frontierei, ascunse in diferite locasuri special amenajate.

”Am avut si situatii in care tigarile au fost distribuite pe teritoriul Romaniei prin firme de curierat. In principiu, tigarile de contrabanda sunt aduse peste frontiera de catre cetateni ucraineni. Odata ajunse pe teritoriul Romaniei, acestea sunt preluate de carausi, transportate prin padure, prin alte locuri, se folosesc de acoperirile din teren, locatii temporare de depozitare si asa mai departe. Nu exista pe frontiera romano-ucraineana o zona sau o directie despre care poti sa spui «pe aici nu se poate face». Oriunde prind momentul nesupravegheati, se face contrabanda. Ne urmaresc, aceste grupari infractionale sunt foarte bine organizate. Este vorba de bani, daca se pierd tigarile se pierd foarte multi bani si este interesul celor implicati sa se organizeze cat mai bine. Folosesc antemergator, persoane care se ocupa doar de transport, altele doar de a urmari patrulele Politiei de Frontiera la iesirea din sector pana la inspectorat”, explica Florin Coman.

Una dintre cele mai spectaculoase modalitati prin care contrabandistii aduc tigari in Romania este transportul cu drona. Reprezentantii Politiei de Frontiera spun ca deja au reusit sa confiste astfel de colete. Una dintre aceste situatii a survenit recent, acum aproximativ trei saptamani, cand, la Halmeu, o patrula de politisti de frontiera a auzit zgomotul facut de o drona si, cand au cercetat in amanunt zona, au gasit un colet cu 500 de pachete de tigari. Pentru a ajuta Politia de Frontiera sa combata aceasta metoda inedita de transport, British American Tobacco a donat doua drone autoritatilor din zona, in cadrul parteneriatului pe care-l are cu Politia de Frontiera.

”In urma discutiilor cu Politia de Frontiera, am ajuns la concluzia ca utilizarea de tehnologii noi s-ar putea sa fie o solutie buna, care sa ajute la imbunatatirea supravegherii fasiei verzi. Stam aici avand in fata o drona, una dintre cele doua pe care BAT le-a donat Politiei de Frontiera. Este un proiect, nu e ceva amplu, este o faza de testare care, in functie de rezultatele obtinute, sa poata conduce ulterior la dezvoltarea proiectului, pentru ca e greu sa credem ca vom reusi sa supraveghem o suprafata atat de mare de frontiera cu doua drone”, spune Adrian Fratila, External Affairs Manager, British American Tobacco.

drona, contrabanda cu tigari

Modalitatile ingenioase de transport nu sunt singurele arme ale contrabandistilor in razboiul lor cu politistii de frontiera romani. Gruparile infractionale axate pe contrabanda cu tigari actioneaza si sunt foarte bine organizate. Stabilesc locul actiunii, ii observa permanent pe politistii de frontiera, pe care nu se sfiesc sa-i ameninte, atat verbal, cat si prin actiuni de compromitere, potrivit lui Florin Coman, care spune ca depun plangeri cu ”caracter mincinos”, prin care sunt culpabilizate cadre ale politiei de forntiera implicate in stoparea fenomenului infractional de contrabanda. In acelasi timp, retelele de contrabandisti actioneaza si pentru a corupe politistii de frontiera.

”Inspectoratul este dislocat pe aproape 500 de kilometri de frontiera, este o structura foarte mare. Noi suntem primii interesati sa ne facem curatenie in cadrul structurii. Suntem direct interesati sa identificam colegii, sa luam masurile legale care sunt stabilite prin ordine, dispozitii si legislatie. Daca unii dintre colegii nostri vor fi trimisi in judecata, vor raspunde atat pe partea penala, cat si disciplinara. Legat de masurile pe care le luam, prelucram, cu fiecare tura de serviciu, fiecare caz care apare, desfasuram foarte multe activitati impreuna cu Serviciile Judetene ale Directiei Generale Anticoruptie, tot timpul. Raportat la numarul mare de lucratori din structura si la numarul mic al celor implicati in astfel de activitati, consider ca lucrurile stau foarte bine. Suntem primii si direct interesati sa eliminam din sistem genul acesta de oameni. Pot sa va spun ca lunar, chiar de doua ori pe luna, avem situatii in care colegii nostri fac rapoarte in care informeaza ca au fost abordati cu diverse propuneri. Pe aceste situatii noi avem o procedura foarte clara, pe care o respectam, cu informarea structurilor competente pentru combaterea coruptiei in sistem”, explica Florin Coman, comisar sef, Imputernicit inspector sef al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei.

Contrabanda: ce se intampla cu tigarile capturate?

In depozitul din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei se aflau, la data vizitei noastre, 10.500 de baxuri cu tigari de contrabanda, in valoare de peste sapte milioane de euro, unele datand si din anul 2012 si peste 320 de automobile folosite in activitati de contrabanda si confiscate. Explicatia pentru care tigarile stau atat de mult in depozitul Politiei de Frontiera este ca sunt asteptate deciziile instantelor judecatoresti pentru a putea fi, intr-un final, distruse.

depozit, tigari

De procesul de distrugere se ocupa companiile producatoare de tigari care au activitati comerciale in Romania, dupa o procedura stabilita in Codul Fiscal: tigarile de contrabanda vandute sub brandurile care apartin unui producator sau altuia sunt ridicate si distruse de respectivul producator, iar cele care nu au marci ce apartin producatorilor din Romania sunt repartizate in functie de cota de piata.

”Responsabilitatea distrugerii produselor confiscate este a producatorilor, conform Codului Fiscal. Fiecare dintre producatorii care au operatiuni in piata din Romania este obligat sa distruga marcile proprii care au fost identificate in zona de trafic ilicit, iar cele care nu le apartin lor vor fi distribuite conform cotei de piata comunicate de Ministerul de Finante si vor fi alocate fiecarui producator in parte. De distrugere se ocupa toata industria, conform cotelor de piata. British American Tobacco ia pentru distrugere cam 54% din tigarile de contrabanda cu marci care nu apartin producatorilor prezenti pe piata din Romania. Noi suntem informati in momentul in care trebuie sa le ridicam, avem un partener care se ocupa de acest lucru, sunt aduse la noi, sunt distruse sub supraveghere, este o procedura clar specificata in Codul Fiscal, cu supravegherea Directiei Generale a Vamilor, cu reprezentanti ai Fiscului. Le tocam, dupa care tot restul care a fost produs in urma distrugerii se trimite catre o companie care asigura distrugerea in totalitate”, explica Adrian Fratila, External Affairs Manager, British American Tobacco.

In 2017, British American Tobacco a distrus 50.675.000 de tigarete, 3.000 de tigari de foi/trabucuri si 2.672 de kilograme de tutun prelucrat, iar in 2018, pana in prezent, cantitatile au fost: 100 de milioane de tigarete, 838 de tigari de foi/trabucuri si 8.071 de kilograme de tutun prelucrat.

Educatia, una dintre modalitatile de diminuare a contrabandei cu tigari

In general, oamenii se apuca de contrabanda cu tigari din cauza lipsei locurilor de munca si, implicit, a nivelul de trai scazut. In particular, in Maramures, mai exista un factor de stimulare pentru contrabanda: relatiile de rudenie dintre locuitorii malului romanesc al Tisei si cei de pe malul ucrainean. Florin Coman,comisar sef, Imputernicit inspector sef al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatieii., cunoaste zona si populatia foarte bine, fiind originar din aceste locuri. I-am adresat lui Florin Coman (foto mai jos, plan apropiat) cateva intrebari despre solutiile la problema contrabandei si despre activitatea sa de politist de frontiera. Iata ce ne-a raspuns.

Florin Coman, Politia de Frontiera

Wall-Street.ro: Cum ati ales meseria de politist de frontiera?

Florin Coman: Mi-am dorit sa fiu politist din clasa I, nu stiu de unde, dar m-am tinut de aspectul acesta. Mi-am dorit in scoala generala, in liceu. Cred ca mie personal mi se trage de la educatia venita din familie, modele de comportament, oameni seriosi si cred ca asta a influentat viitoarea mea cariera. Am teminat liceul, am incercat la Academia de Politie, in prima faza am picat, ceea ce m-a provocat si mai mult, m-am pregatit la modul cel mai serios inca un an de zile, apoi am absolvit Academia de Politie in 2002, la profil Politie Combaterea Criminalitatii Organizate, mi-am desfasurat activitatea, pe vremuri, la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate Cluj, dupa aceea la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Maramures , ofiter specialist antidrog, ofiter specialist pe crima organizata. Dupa aceea, fiind de loc de aici din zona, m-am transferat in interes de serviciu si am fost cativa ani de zile seful Biroului de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures. Practic am parcurs toate etapele in cariera, de la ofiter operativ, sef de birou, sef de sector, adjunct sef Inspectorat si acum, din iulie, imputernicit inspector sef.

Wall-Street.ro: Ati prins vreodata pe cineva pe care-l cunosteati, poate chiar un prieten, care facea contrabanda, avand in vedere ca sunteti de aici din zona?

Florin Coman: Sa am o relatie personala, apropiata cu cineva si sa-l prind dupa aceea ca face contrabanda nu mi s-a intamplat, pentru ca nu am cum sa am prieteni care fac contrabanda. Prin natura meseriei cam stiu cu ce se ocupa oamenii si atunci trebuie sa alegi. In decursul meseriei m-am intalnit insa cu oameni pe care-i cunosteam sau pe care-i salutam pe strada inainte.

Wall-Street.ro: Cum ajung oamenii sa se ocupe de contrabanda cu tigari?

Florin Coman: Inca din liceu, din scoala generala, minorii, tinerii se implica in activitati de contrabanda pentru ca de multe ori au genul acesta de modele in familie si atunci consider, personal, ca o implicare mult mai mare in partea aceasta de prevenire, de educatie, de activitati in scoli, de a le prezenta riscurile, legislatia, poate ca ar fi binevenita si poate ca in timp s-ar vedea rezultatele.

Wall-Street.ro: In afara de educatie, care sunt alti factori care ar putea contribui la diminuarea contrabandei cu tigari?

Florin Coman: Sunt niste factori care favorizeaza contrabanda si daca pe acesti factori ii eliminam, atunci ar scadea si fenomenul contrabandei. In primul rand, foarte mult depindem de acest element transfrontalier. Teoretic, daca ani de zile lupti cu un fenomen infractional, ar trebui sa se reduca. In situatia contrabandei la frontiera romano-ucraineana este un specific: totul depinde de situatia economica din Ucraina, de preturile tigaretelor de acolo, care sunt foarte mici, de dezvoltarea economica, de faptul ca de o parte si de alta a frontierei sunt rude, toti se cunosc, comunica. Conteaza foarte mult si legislatia din Ucraina, acolo traficul de tigari este considerat o infractiune doar daca este vorba despre o valoare foarte mare, in rest este sanctiune contraventionala, ceea ce nu este cazul in Romania. La noi, trecerea bunurilor prin orice locuri, in afara de cele stabilite pentru controlul vamal reprezinta infractiune de contrabanda. Atata timp cat un stat incrimineaza intr-un fel o activitate si altul in alt fel, fiecare isi vede propriul interes. Contrabanda o sa existe, atata timp cat nu va exista o alternativa economica si intr-o parte si in alta, atata timp cat nu sunt fabrici. Conteaza cata scoala fac copiii de aici, cata educatie primesc, unde se duc dupa aceea, ca daca se rezuma la patru sau opt clase si raman tot in acelasi mediu de parinti, bunici si strabunici care se ocupa cu asa ceva, este imposibil sa se termine vreodata infractionalitatea la frontiera.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri