Romania pierde, in mod oficial, principalul avantaj competitiv in atragerea investitiilor straine: disponibilitatea fortei de munca adecvate. Mai mult de jumatate din participantii la un sondaj realizat de Consiliul Investitorilor Straini (FIC) sustin ca Romania a devenit necompetitiva din acest punct de vedere. In schimb, problemele legate de fiscalitate sunt in ameliorare, dar calitatea slaba a infrastructurii si instabilitatea legislativa descurajeaza tot mai mult firmele sa faca investitii.

“Pentru prima data, din 2015, de cand FIC realizeaza acest chestionar in randul membrilor sai, majoritatea respondentilor a declarat ca Romania nu mai este competitiva din punctul de vedere al disponibilitatii fortei de munca calificate. Acum doi ani doar un sfert dintre respondenti reclamau probleme legate de lipsa fortei de munca. De fiecare data cand FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de perceptie, am atras atentia ca acest indicator se deterioreaza accelerat. Acum exista tot mai multe indicii din randul companiilor membre care, coroborate cu alte date si analize publice, arata ca Romania se confrunta cu o situatie dificila privind disponibilitatea fortei de munca”, reiese din analiza FIC.

In privinta fiscalitatii, in martie 2017, o treime dintre respondenti declarau ca Romania este lipsita de competitivitate in domeniul fiscal. A urmat apoi o deteriorare semnificativa in septembrie 2017 si martie 2018, cand doua treimi dintre respondenti au afirmat acelasi lucru.

“Consideram ca anunturile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fara a fi urmate de studii de impact si consultari adecvate, au condus la aceasta opinie. In ultimul sondaj am observat o imbunatatire a acestui indicator, revenind la situatia in care doar o treime dintre respondenti considera Romania mai putin competitiva din cauza fiscalitatii. In prezent, remarcam o relativa stabilitate a regimului fiscal: masurile anuntate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar in acest an nu au fost anuntate schimbari majore de politica fiscala. Companiile au reusit sa se adapteze schimbarilor intervenite prin masurile adoptate in 2017, desi acest lucru a generat costuri si eforturi considerabile neplanificate”, subliniaza reprezentantii FIC.

Si povara data de reglementari, la modul general, a scazut usor in aceasta toamna, dat, cu toate acestea, ramane extrem de ridicata (peste 70% din investitori reclama acest aspect).

Infrastructura si birocratia, bolile cronice ale Romaniei

In schimb, la capitolul infrastructura, atractivitatea Romaniei se deterioreaza constant. 82,2% dintre investitori spun ca tara noastra este necompetitiva din acest punct de vedere. Un procent mai slab s-a inregistrat doar in urma sondajului din septembrie 2017 (85,8%), insa atunci si procentul celor optimisti era mai mare decat acum (10,2% fata de 6,7% in prezent). Schimbarea de perceptie este dramatica, daca ne raportam la situatia de acum trei ani (septembrie 2015), cand investitorii sustineau, in proportie de aproape 68% ca infrastructura din Romania reprezinta un plus, iar procentul nemultumitilor era de doar 15% (restul fiind neutri).

Birocratia ramane constanta. In ciuda unei usoare imbunatatiri de perceptie (remarcata de 4,4% din participantii la sondaj, cel mai ridicat procent inregistrat pana acum), procentul celor nemultumiti nu a scazut niciodata sub 80%. In prezent, acesta se situeaza la 82,2%, cel mai bun “scor” sin 2015 pana in prezent. In 2017, procentul celor care resimteau aceasta problema a depasit 90%.

Planurile de investitii raman in asteptare

In aceste conditii, scade disponibilitatea companiilor de a investi in Romania. Procentul celor care au programat investitii mai mici in urmatorul an decat anul trecut este in crestere (22,2%) fata de sondajul din martie (19%). Totusi, comparativ planurile anuntate in 2017, investitorii sunt mai putin pesimisti. Cu toate acestea, scade si procentul celor care declara ca vor investi mai mult in urmatoarele 12 luni, ingrosandu-se, astfel randul celor care raman in expectativa (isi mentin planurile de investitii).

La modul general, insa, anul 2018 este perceput ca fiind mai putin “nociv” pentru business decat 2017, drept pentru care companiile se asteapta la o crestere a rezultatelor in urmatoarele 12 luni, comparativ cu precedentele 12 (57,8%).

“In randul membrilor FIC persista dihotomia dintre asteptarile privind cresterea veniturilor si a cifrei de afaceri pe termen scurt si ingrijorarile legate de lipsa infrastructurii si a stabilitatii cadrului de reglementare pe termen lung. FIC isi mentine opinia, exprimata si in trecut, ca lipsa predictibilitatii si a investitiilor erodeaza competitivitatea economiei si potentialul acesteia de crestere”, mai spun reprezentantii organizatiei.

Datele sunt cuprinse in cel mai recent studiu al FIC, derulat pentru a calcula indicele de perceptiei al investitorilor straini cu privire la mediul de afaceri. Acest sondaj este realizat la fiecare sase luni in randul comunitatii membrilor Consiliului, companii care au avut in anul 2016 o cifra de afaceri in valoare de 183 de miliarde de lei si au angajat aproximativ 200.000 de persoane.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri