Salariatii Tractorul, Rulmentul, Electroputere si Nitramonia vor putea beneficia de plati compensatorii si dupa 31 ianuarie 2007, prin includerea lor pe noua legislatie elaborata de MInisterul Muncii, a declarat presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

"La 31 ianuarie va expira Ordonanta 8 privind platile compensatorii. Am cerut Ministerului Muncii sa cuprinda aceste societati pe noua legislatie pentru a beneficia in continuare de protectie sociala, mai ales ca aceste societati (Tractorul, Rulmentul, Electroputere si Niramonia n.n.) vor fi vandute pe active, iar cumparatorii nu vor mai avea nevoie de o parte dintre angajati", a explicat Atanasiu, citat de NewsIn.

Guvernul a prelungit ordonanta 8 pana la 31 ianuarie 2007, astfel incat persoanele disponibilizate pana la sfarsitul anului, prin concedieri colective, in urma restructurarii sau reorganizarii unor societati sau companii sa poata primi plati compensatorii si in ianuarie. in varianta initiala, ordonanta prevedea ca platile sa se sisteze pana la sfarsitul anului 2006, iar decizia de modificare a fost luata in urma discutiilor dintre reprezentantii Guvernului si sindicate.

Potrivit ordonantei, cei disponibilizati prin concedieri colective au dreptul la o suma egala cu de doua ori saalriul mediu pe economie din luna ianuarie a anului in curs, comunicat de Instututul National de Statistica, si de o indemnizatie de somaj. De asemenea, primesc un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net din ultimele trei luni de activitate (dar nu mai mare decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in curs) si nivelul indemnizatiei de somaj.

Noua legislatie pe care o elaboreaza Ministerul Muncii va da, in continuare, posibiliatea, si dupa ianuarie 2007, ca angajatii disponibilizati sa primeasca o forma de protectie sociala.