Romanii vor putea lucra in Franta in constructii, agricultura, industrie si turism. De asemenea, Berlinul a limitat accesul fortei de munca din Romania si Bulgaria pana in 2009
Romanii vor putea profesa, dupa 1 ianuarie 2007, in Franta meserii in domeniul constructiilor si lucrarilor publice, in domeniul hotelier, in agricultura si in industrie, potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS).

Potrivit DMS, romanii care vor sa lucreze in Franta vor putea activa in industrie, agricultura, lucrari metalice si industrii diverse, in industria de procesare si comert.

DMS a informat ca autoritatile franceze permit accesul lucratorilor romani pe piata muncii, iar accesul se va realiza in aceleasi conditii in care s-a realizat cel al cetatenilor celor opt state care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004.

Astfel, accesul pe piata muncii din Franta este o procedura de obtinere a unei autorizatii de munca. Romanii pot sa isi gaseasca locuri de munca in cele 61 de meseriile deficitare (muncitor lucrari publice, betonist, muncitori sezonieri in agricultura, turnator industrial, spalator geamuri). Cele 61 de meserii pot fi impartite in patru categorii: constructii, domeniul hotelier, agricultura si industrie.

Tot ieri, consiliul de ministri german a adoptat asa cum era prevazut, o serie de restrictii pentru imigratia economica provenind din Bulgaria si Romania, valabile pana in 2009, a anuntat Ministerul Muncii, potrivit NewsIn.

Decizia plaseaza cele doua tari, care vor adera la 1 ianuarie la Uniunea Europeana, pe picior de egalitate cu cele opt state din Europa de Centrala si de Est care au aderat in 2004. Pentru cetatenii acestor tari, accesul la piata germana a muncii face obiectul unor restrictii pana la 31 decembrie 2008.

"Germania a facut mari progrese in domeniul pietei muncii anul acesta", comenteaza ministerul intr-un comunicat, "dar reducerea somajului ramane obiectivul guvernului, iar accesul angajatilor provenind din Romania si Bulgaria va fi, in consecinta, controlat".

Ministerul a subliniat insa ca "accesul controlat si limitat" al unor categorii de muncitori din cele doua tari va fi posibil. In 2004, Germania a adoptat, dupa modelul altor tari europene, precum Austria, restrictii destinate sa ii protejeze piata muncii de un aflux de imigranti. Unul dintre motive a fost ca Cehia si Polonia, care au aderat in 2004, sunt tari vecine Germaniei, fapt ce ar fi incurajat imigratia.

Regimul de restrictii a fost prelungit pentru prima oara anul acesta pana la inceputul anului 2009 si mai poate fi prelungit o data pana in 2011, pentru toate tarile in cauza sau doar o parte dintre ele.

Federatia germana din domeniul constructiilor s-a declarat multumita de aceasta decizie. "in pofida unei conjucturi favorabile pentru noi si a unui an bun, sectorul german al constructiilor nu este inca in masura sa faca fata unei sosiri masive a salariatilor straini", a explicat presedintele federatiei, Frank Dupre.

Ungaria anunta oficial ca isi deschide partial piata muncii pentru romani si bulgari

Ungaria isi va deschide partial piata muncii salariatilor din Bulgaria si Romania, care vor adera la Uniunea Euripeana la 1 ianuarie, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al guvernului ungar, Emese Danks, citat de AFP.

"Guvernul a decis sa deschida piata muncii pe cat posibil, dar pe niveluri", a declarat purtatorul de cuvant.. Permise de munca vor fi eliberate in sectoarele care se confrunta cu o lipsa de mana de lucru, precum industria textila, sanatate si constructii, a mai precizat oficialul conform NewsIn. Decizia este deosebit de sensibila, din cauza importantei minoritati maghiare din Romania, estimata la 1,5 milioane de persoane.

Cehia, Estonia, Finlanda, Lituania si Suedia si-au deschis complet piata muncii pentru romani si bulgari. in schimb, alaturi de Ungaria, Marea Britanie, Danemarca, Irlanda, Franta, Grecia si Spania au impus restrictii muncitorilor din cele doua tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri