Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras in 4 octombrie de pe pietele financiare internationale 1,75 miliarde euro printr-o emisiune de euroobligatiuni in doua serii, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani lung si cu o dobanda 2,875% si 600 milioane euro cu maturitatea de 20 ani lung si cu o dobanda de 4,125%, potrivit Agerpres.

"Emisiunea reflecta foarte clar perceptia pozitiva a mediilor investitionale si a pietelor financiare referitor la perspectiva evolutiei Romaniei pe termen mediu si lung. Cererea puternica, precum si calitatea investitorilor, confirma punctele forte ale Romaniei: fundamentele macroeconomice solide, coerenta disciplinei fiscale si stabilitatea economico-financiara. Vreau sa subliniez faptul ca emisiunea nu are ca scop finantarea unor nevoi curente, asa cum se vehiculeaza in spatiul public, ci de a consolida rezerva in valuta a Trezoreriei Statului si de a minimiza costurile imprumuturilor pe termen lung", a precizat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit unui comunicat al MFP, emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor fiind suprasubscrisa de peste 1,6 ori, managerii de fonduri fiind cei mai interesati.

Cele doua serii au fost realizate la marje competitive, peste cotatiile de referinta mid-swap.

Pe parcursul zilei, MFP a redus gradual marja de risc de credit si a stabilit randamentele finale. Astfel, pentru maturitatea de 10 ani s-a obtinut un randament de 3,029%, iar pentru emisiunea de 20 ani s-a obtinut un randament de 4,234%, in conditiile in care cotatiile din piata secundara a obligatiunilor de referinta pentru aceste maturitati au inregistrat o evolutie crescatoare.

Strategia de executie a emisiunii a permis reducerea succesiva a costurilor pentru ambele serii, pe fondul unei suprasubscrieri semnificative si a calitatii investitorilor care au plasat ordinele.

Astfel, in cazul maturitatii de 10 ani, marja de risc de credit peste rata de referinta mid-swap a fost redusa de la 215 la 195 puncte de baza, in timp ce pentru maturitatea de 20 ani, marja de risc de credit a fost redusa de la 280 la 270 de puncte de baza, ceea ce corespunde unei prime de emisiune de aproximativ 10 puncte de baza pentru ambele transe, un rezultat remarcabil avand in vedere volatilitatea din cursul zilei si incertitudinile politice din Italia.

Tranzactia face parte din planul de finantare externa aferent anului 2018. Prin aceasta emisiune, Romania continua sa asigure necesarul de finantare de pe pietele externe si consolideaza rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului.

Emisiunea a fost intermediata de BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank NV si Societe Generale si Unicredit.

"Oferta totala a depasit 2,8 miliarde euro provenind din 265 ordine de subscriere din partea investitorilor. Baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si al tipurilor de investitori pentru ambele serii", se spune in comunicat.

Pentru seria de 10 ani, distributia geografica a fost urmatoarea: Regatul Unit al Marii Britanii (24%), Germania/Austria (20%), Centrul si Estul Europei (15%), Romania (11%), Sudul Europei (9%), Scandinavia (6), Franta (6%), Elvetia (4%), Benelux (3%), SUA (1%) si alte zone (1%).

In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (62%), fiind urmati de banci comerciale si banci private (24%), fonduri de pensii si societati de asigurare (11%) si alti investitori (3%).

Pentru seria de 20 ani distributia geografica a fost urmatoarea: Regatul Unit al Marii Britanii (33%), Germania/Austria (24%), Scandinavia (11%), Elvetia (9%), Centrul si Estul Europei (7%), Romania (4%), Franta (3%), SUA (3%), Sudul Europei (3%), Benelux (2%) si alte zone (1%).

In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (67%), fiind urmati de banci comerciale si banci private (17%), fonduri de pensii si societati de asigurare (10%), banci centrale (2%) si alti investitori (4%).

Sursa foto: Shutterstock / Ewa Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri