Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va prelua, in perioada urmatoare, societatile privatizabile si de la alte ministere prin incheierea unor protocoale de predare-primire intre presedintele AVAS si ministrii de resort
Primul minister care va preda o parte dintre companiile din subordine AVAS pentru a le inscrie in strategia de privatizare va fi Ministerul Culturii. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu va avea o intrevedere pe aceasta tema cu ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, saptamana viitoare.

"Pe 28 sau 29 decembrie voi avea o intalnire cu ministrul Culturii pentru a semna un protocol pentru transferul a trei societati din portofoliul Culturii in cel al AVAS: Romaniafilm, Editura Coressi si Sahiafilm", a afirmat Atanasiu, citat de NewsIn. AVAS va prelua numai societatile pe care guvernul si-a propus sa le privatizeze, fara structuri institutionale cum a fost cazul OPSPI.

Guvernul a aprobat o ordonanta pentru trecerea unora dintre societatile aflate in portofoliul MEC - OPSPI, in cel al AVAS, in ciuda opozitiei PD si a lipsei avizului Ministerului de Justitie. Disputa pe acest subiect a fost generata de atribuirea portofoliului MEC democratilor, dupa plecarea PC de la guvernare, care detinuse acest post. Ordonanta a nemultumit PD, care a constatat ca atributiile ministrului economiei sunt mult reduse, si a dus la o dipsuta intre partide, incheiata abia dupa interventia presedintelui. PD a cedat postul de la MEC liberalilor.

Potrivit secretarului general al guvernului, ordonanta viza, intr-o prima forma, transferul tuturor societatilor privatizabile la AVAS si nu doar a celor din subordinea OPSPI-MEC. in urma unor neintelegeri si schimbari de pozitie ale PD, guvernul a decis sa renunte la transferul tuturor societatilor si a facut doar un prim pas prin trecerea societatilor de la Economie.

Referindu-se la societatile preluate de la OPSPI, presedintele AVAS a declarat ca nu are inca situatia pentru fiecare societate in parte si ca pana la sfarsitul anului va primi o documentatie. "N-am vazut inca toate societatile in ce faza a privatizarii se afla, care sunt pasii parcursi. Majoritatea au programe de privatizare adoptate prin lege sau hotarare de guvern. Unele sunt chiar in faza finala, cum este IAR Ghimbav", a precizat Atanasiu.

Contractul de privatizare al Rami Dacia va fi semnat in aceasta saptamana

AVAS va semna, pana la sfarsitul acestei saptamani, contractul de vanzare-cumparare de actiuni pentru Rami Dacia cu Asociatia Salariatilor, a declarat, miercuri, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

Asociatia Salariatilor Rami Dacia a inceput negocierea in vederea semnarii contractului dupa ce a intrunit un punctaj mai mare decat celalalt investitor aflat in faza finala a procesului de privatizare, Electroaparataj Bucuresti. Conform grilei de punctaj, oferta financiara a avut o pondere de 70%, iar cea tehnica reprezinta 30%.

AVAS a decis sa privatizeze Rami Dacia prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. in plus, AVAS a impus cateva conditii contractuale: pastrarea numarului de salariati, efectuarea de investitii in societate, continuarea activitatii de baza, interdictia valorificarii activelor in scop imobiliar.

Initial, au fost depuse trei oferte pentru societatea bucuresteana Electroaparataj, Asociatia Salariatilor si Finkelstein&Co Belgia, care a fost eliminat din cursa pentru ca nu a depus scrisoarea de garantie bancara si certificatul de bonitate financiara pana la termenul cerut de AVAS.

Rami Dacia, infiintata in 1974, este singurul producator de diamante sintetice din Romania si din Europa de Est. in jur de 70% din cifra de afaceri a companiei, de peste trei milioane lei in 2005, este generata de productia de diamante, iar restul, din fabricarea de produse abrazive. De asemenea, doua treimi din productie sunt exportate, principala destinatie fiind Olanda.

AVAS vrea sa gaseasca o metoda de a privatiza Aversa

Aversa Bucuresti ar putea fi scoasa dinou la privatizare desi societatea se afla in reorganizare judiciara. incercam sa iesim din acesta situatie (reorganizarea judiciara n.r.) si sa gasim o rezolvare pana la sfarsitul lunii ianuarie", a spus Atanasiu, citat de NewsIn. Aversa Bucuresti, aflata in reorganizare judiciara la cererea unor creditori, este inscrisa in prima prioritate a planului de privatizare al AVAS pentru 2006. Autoritatea vrea sa scoata din nou la vanzare pachetul de actiuni de 66,27%, Atanasiu considerand ca societatea este inca atractiva pentru investitori datorita cotei de piata in Romania de 50%.

Aversa este cel mai mare producator de pompe industriale din Romania si intentioneaza sa-si mareasca atat cota de piata detinuta in Romania, cat si numarul de activitati industriale pentru care sa devina furnizor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri