Ex-ministrul economiei Codrut Seres a iesit din Parchetul General, unde venise in jurul orei 13:00 pentru a fi audiat in dosarul de spionaj economic, declarand la plecare ca a fost pus sub invinuire pentru tradare si spionaj.
Fostul ministru al economiei, Codrut Seres a intrat la Parchet insotit de avocatul sau, Gheorghe Mateut si urma sa fie audiat de procurorul Doru Cristescu, din cadrul DIICOT, invinuit in dosarul de spionaj si tradare. Dupa circa o jumatate de ora, a iesit din Parchet si a spus ca i s-a adus la cunostinta faptul ca a fost pus sub invinuire, fiind acuzat de tradare si spionaj.

La intrare, Codrut Seres a declarat ca este "un dosar politic si un circ mediatic orchestrat de papusarul Traian Baseescu si realizat de mana doamnei Monica Macovei". "Spun acest lucru pentru ca este evident si l-am spus de nenumarate ori in ultimele doua luni. Este un dosar facut pentru a arata cat se lupta in aceasta tara, dar din pacate, se lupta cu tinerii politicieni", a declarat Seres

Fostul ministru al economiei a adaugat ca "in 1989 s-a facut revolutia cu televizorul, iar acum, in 2006 se face justitie cu televizorul. Sper insa ca procurorii sa fie impartiali si sa-si dovedeasca statutul lor de magistrati impartiali".

Calitatea de senator il apara pe Seres de arest preventiv

Procurorii DIICOT l-au pus sub invinuire pe Seres, dar nu au luat nici o masura impotriva sa, nici interdictia de parasire a tarii, iar pana in februarie exista foarte mici sanse ca acestia sa-l perchezitioneze, retina sau aresteze pe fostul ministru acuzat in dosarul privatizarilor strategice.Incadrarea nu se refera la divulgarea de secrete de stat, prevazuta la alineatul 1 al art.157, care ii poate aduce persoanei acuzate de asa ceva, o condamnare cu inchisoarea pe viata.

Procurorii DIICOT il acuza pe Seres ca, in perioada 2005 - 2006, in calitatea de ministrul al economiei si de presedinte al Comisiei de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud, "a contribuit intelectual si material la culegerea, obtinerea si tarnsmiterea de date si informatii confidentiale, secrete economice si comerciale, care prin caracterul si importanta lor sunt de natura sa pericliteze securitatea statului, privind societatile comerciale din domeniul strategic al economiei aflate in portofoliul MEC si OPSPI, precum si din domeniul elaborarii proiectelor de acte normative aflate in procedura de adoptare la nivelul Guvernului Romaniei".

"Totodata, s-a constatat ca a trimis date si informatii confidentiale care, prin caracterul si importanta lor sunt de natura sa pericliteze securitatea statului, unei grupari infractionale organizate cu caracter transnational", mai spun procurorii.

Codrut Seres este senator, astfel incat, potrivit art. 72 din Constitutia Romaniei, referitor la imunitatea parlamentarilor, el poate fi perchezitionat, retinut sau arestat doar cu acordul Camerei din care face parte, dupa ascultarea lui. Or, pana in februarie, Parlamentul este in vacanta, motiv pentru care nu ramane decat varianta putin probabila a unei sedinte extraordinare, in cazul in care anchetatorii ar dori sa ia o astfel de masura.

Fostul ministru al economiei risca, potrivit art. 157, alineatul doi din Codul Penal, o pedeapsa maxima de 25 de ani de inchisoare, pentru tradare prin transmitere de secrete: "Transmiterea de documente sau date care prin caracterul si importanta lor fac ca fapta savarsita sa pericliteze siguranta statului, se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi".

El ar fi pus mai multi subordonati, printre care Donciu Mihai Radu, fost consilier al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului, si Roxana Iacob, directoare de cabinet a fostului ministru al economiei si comertului.

Roxana Iacob a fost "identificata ca interfata a ministrului Ioan Codrut Seres cu Stamen Stantchev", se spune in Rezolutia de punere sub invinuire a lotului din dosarul tradarii prin transmitere de informatii secrete. Tranzactia celor opt procente Petrom, pregatita "in interesul lui Liviu Luca si al consortiului strain de consultanta"

De asemenea, se spune in documentul anchetatorilor, toata tranzactia cu cele opt procente "a fost conceputa de cei implicati, atat in interesul consortiului strain de consultanta, cat si pentru interesele private ale unei grupari interne reprezentate de Liviu Luca, presedintele PAS Petrom si al FSLI Petrom, context in care Stamen Stanchev si-a consolidat pozitia de liant dintre gruparea reprezentata de liderul sindical, exponentii CSFB - (credit Suisse First Boston - n. n.) si ministrul Ioan Codrut Seres, la nivelul caruia cetateanul bulgar a intervenit sistematic, incepand cu luna iunie 2005, pentru sustinerea promovarii in Guvernul Romaniei, a unui act normativ care sa avantajeze partile mentionate (demnitarul fiind determinat si influentat sa introduca respectivul proiect in sedintele de Guvern din 29 iunie 2005 si 12 iulie 2005)".

Stantchev i-ar fi facut temele ministrului Codrut Seres

Printre altele, din actele de la dosar reiese clar ca cel care a elaborat proiectul ordonantei prin care cele opt procente ale Petrom destinate salariatilor urmau sa fie vandute de stat catre PAS a fost bulgarul Stamen Stantchev. in 5 iunie 2005, Stantchev il suna pe Michal Susak si ii da vestea buna ca i-a inmanat ministrului Seres proiectul ordonantei respective si mai are nevoie patru semnaturi pentru a fi prezentat spre aprobare guvernului.

La alta fila a referatului se explica faptul ca Marius Robert Neagoe, seful Directiei Juridice din cadrul OPSPI primise ordin de la seful sau, ministrul Codrut Seres, sa-i ajute pe membri retelei conduse de Stantchev, "in afara cadrului oficial", sa elaboreze proiectul ordonantei Petrom. Daca ordonanta ar fi fost aprobata in forma propusa de aceste grupuri, cele opt procente ale Petrom ar fi ajuns mai usor in proprietatea oamenilor din cele doua grupuri care si-au intersectat interesele in aceasta afacere.

Sindicalistii Petrom vor fi audiati in dosarul de spionaj economic

Afacerea Petrom, asa cum apare in dosar, este una tesuta intre doua grupuri de interese: cel reprezentat de Stamen Stantchev, cu toate persoanele oficiale sau din strainatate ce gravitau in jurul sau, si cel al omului de afaceri Liviu Luca, liderul sindicalistilor din Petrom. Afacerea urma sa-i satisfaca pe toti, motiv pentru care cele doua grupari si-au si conjugat actiunile, potrivit anchetatorilor.

Pe de o parte, gruparea lui Stantchev si Credit Suisse First Boston obtinea avantajul de a acorda "un imprumut de anvergura (de circa 235 milioane de euro - nota procurorilor DIICOT) garantat chiar prin respectivul pachet de actiuni, cu grad mare de lichiditate in cazul nerestituirii imprumutului", se spune in referat.

De cealalta parte, se precizeaza in documentul procurorilor, "liderul PAS Petrom (Liviu Luca - n.n.), mizand pe dezinteresul si lipsa informarii a majoritatii salariatilor in domeniul pietei de capital, a obtinut (in baza Hotararii PAS Perom din 6 aprilie 2005 - n. procurorilor), imputernicirea de a lua, in mod discretionar, decizii cu privire la respectivele actiuni (exista chiar imputerniciri la notariatele din tara facute de cvasi-majoritatea salariatilor prin acre l-au imputernicit pe Luca Liviu sa actioneze in numele lor si vor fi audiati ca martori - n. anchetatorilor DIICOT).

Stantchev i se adresa pe "un ton imperativ" ministrului Seres

Pe 29 iunie 2005, ministrul il suna pe Stamen Stantchev, pentru a-i relata dezastrul din sedinta de guvern: "A fost un scandal. Unii ministri au spus ca aceasta ordonanta este imorala si murdara si nu vor sa fie partasi la asa ceva. Asa ca am fost un pic rusinat. Prin urmare, ar trebui ca (Liviu Luca - nota procurorilor) sa-si rezolve problema mai intai (aceea de obtinere a semnaturilor de la ministri justitiei si finantelor publice, precum si d ela minsitrul de stat Gheorgeh Seculici - nota anchetatorilor). Pentru ca pana azi nu m-am simtit prost in nici o sedinta de Guvern. si azi nu stiu pentru cine si pentru ce am fost... Am avut doua intalniri cu el si i-am spus sa-si rezolve problema. Nu a reusit sa faca asta. Asa ca nu voi fi eu cel care sa mai puna aceeasi problema in Guvern. Nici nu se discuta", spune ministrul Seres.

Mai mult, referatul contine si elemente care incearca sa creioneze ierarhia celor doi in aceasta relatie. Astfel, spune documentul, "referindu-se la necesitatea sustinerii proiectului in urmatoarea sedinta de guvern, Stamen Stantchev l-a determinat pe ministrul Codrut Seres sa renunte la decizia sa de a nu ami propune documentul pentru dezbatere in proxima perioada, cetateanul bulgar mentionand pe un ton imperativ ce releva indicii temeinice cu privire la natura relatiei dintre cei doi, urmatoarele:"De fapt, nu trebuie sa-l sustii, trebuie sa-l prezinti... Treaba ta nu este sa sustii, ci sa prezinti", demnitarul acceptand sa se conformeze la solicitarea lui Stamen Stantchev, cu precizarea ca: "M-am facut de c...t azi la Guvern."

Potrivit procurorilor DIICOT, cei doi ministri implicati in dosarul de spionaj economic erau pomeniti in discutiile telefonice dintre membri retelei, Codrut Seres si Zsolt Nagy, cu apelativele Hakkinen si Schumacher, dupa numele celor doi celebri campioni ai Formulei 1.

Stantchev: Eu conduc tot ministerul economiei

Potrivit unei inregistrari realizate de SRI, Stamen Stantchev se lauda catre un interlocutor ca el conduce Ministerul Economiei: "In Romania in acest moment, sunt singurul care face munca asta asta, pe care o fac eu. Nu pot sa spun ca controlez, dar conduc tot ministerul economiei - energie, resurse, minerit, comert. Nu mi se poate intampla nimic, pentru ca nu deranjez pe nimeni. Eu doar ii ajut. Imi asculta telefoanele, dar nu imi pasa!", spunea el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri