Ministerul mediului pregateste, prin programul ISPA, un numar de 40 de proiecte pentru cheltuirea fondurilor de coeziune si a fondurilor structurale, incepand cu anul 2007 si pana in anul 2013, a declarat, ministrul muncii, Sulfina Barbu, intr-un interviu acordat NewsIn.

Un numar de 25 astfel de proiecte vizeaza reabilitarea, extinderea si modernizarea retelelor de apa, iar alte 15 proiecte vizeaza realizarea unor sisteme integrate pentru managementul deseurilor.

Finantarea europeana prin programul PHARE, pentru anul 2007, va cuprinde 19 proiecte in domeniul gestionarii deseurilor si prevenirii poluarii, care au fost deja contractate, in valoare de 26, 93 milioane de euro, alte 76 de proiecte mai mici in ceea ce priveste investitiile din domeniul deseurilor, cu valoare de 37, 3 milioane de euro (co-finantarea va fi de 12,4 milioane de euro) dar si mai multe scheme de granturi ( de care vor putea beneficia doar IMM- urile sau autaritatile locale) pentru investitii implementate la nivel national.

De asemenea, prin Programul Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu ( POS Mediu), care va fi demarat in anul 2007, program care este structurat pe sase axe prioritare, care primesc finantare prin fonduri de coeziune si sau prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, vor exista mai multe proiecte de modernizare a sistemelor de apa, de reabilitare a siturilor contaminate, a sistemelor municipale de termoficare dar si de dezvoltare a infrastructurii in ceea ce priveste riscurile la inundatii.

Astfel, in perioada 2007 -2013, pentru extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata vor fi cheltuite aproximativ 3,2 miliarde de euro, pentru dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate va fi cheltuita suma de un miliard de euro, in timp ce pentru implementarea de sisteme adecvate de management pentru protectia naturii vor fi utilizate circa 215 milioane de euro.

De asemenea, pentru reabilitarea sistemelor municipale de termoficare in zonele cele mai poluate, ca de exemplu Copsa Mica, se vor cheltui aproximativ 458 de milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii de prevenire a riscurilor naturale vor fi utilizate peste 300 de milioane de euro, iar pentru asistenta tehnica va fi alocata suma de 180 de milioane de euro.

Fondurile de coeziune vor putea fi accesate numa dupa ce POS Mediu va fi aprobat de Uniunea Europeana. Dupa ce se va intampla acest lucru, Autoritatea de Management ( AM) pentru POS Mediu va elabora si va publica un ghid privind pregatirea, evaluarea si selectia proiectelor. Potrivit ministrului mediului, dupa ce vor fi evaluate, proiectele eligibile ( care indeplinesc cerintele tehnice, financiare, institutionale si de mediu ale UE) urmeaza sa fie finantate din POS Mediu.

Autoritatea de Management se va sigura ca sistemul de selectie a proiectelor va respecta principiile parteneriatului si cel al transparentei. De asemenea, ministrul mediului s-a aratat multumit de cum au fost derulate proiectele prin programul ISPA in anul 2006. " Anul 2006 s-a caracterizat printr-un ritm de contractare si de plata accelerat, iar valoarea totala a proiectelor aprobate s-a ridicat la peste un miliard de euro, banii provenind atat dintr-un grant ISPA, cat si dintr-o cofinantare nationala", a explicat Sulfina Barbu.

Referindu-se la viitor, Sulfina Barbu a explicat ca " este nevoie de investitii semnificative in infrastructura de mediu, in conditiile in care in sectorul de apa serviciile publice sunt inca ineficiente, lipsesc investitiile pe termen lung, sistemele de canalizare sunt invechite si serviciile pentru populatie sunt de proasta calitate".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri