Romanii nu vor plati noi taxe de mediu de la 1 ianurie, insa exista pobilitatea introducerii acestora in a doua jumatate a anului 2007, dupa ce propunerile vor fi supuse dezbaterii publice, a declarat ministrul mediului, Sulfina Barbu.
"Categoric nu vor fi introduse noi taxe de mediu de la 1 ianuarie 2007, iar pretul combustibilului nu va creste de la aceasta data din cauza unei astfel de taxe, categoric nu se va intampla acest lucru", a explicat Sulfina Barbu, citata de NewsIn.

Ministrul mediului a admis, insa, ca in tara noastra aceste taxe sunt mult mai mici decat in statele membre ale UE, iar din acest motiv exista posibilitatea ca ele sa creasca. " Am constatat ca taxele de mediu din Romania sunt mult mai mici decat cele din statele membre ale Uniunii Europene, este foarte adevarat ca taxele trebuie sa creasca progresiv, sa ajunga la acelasi nivel cu cele din celelalte state europene. Trebuie sa fie corelata cu cresterea nivelului de trai, cu Produsul Intern Brut, cu venitul pe cap de locuitor, deci nu va fi o crestere brusca", a precizat ministrul mediului.

Sulfina Barbu a precizat ca , potrivit unui studiu intocmit de catre Centrul Roman de Politici Economice ( CEROPE), in momentul de fata in Romania veniturile bugetare din taxele de mediu sunt foarte mici, sub 0,1% din PIB. De aceea, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) isi propune sa analizeze posibilitatea de crestere a veniturilor care provin din taxele de mediu, astfel incat sa reprezinte aproximativ doi% din PIB.

De asemenea, studiul CEROPE, care a venit "in completarea unui grup de lucru din minister cu Banca Nationala, Ministerul Finantelor Publice, Institutul National de Statistica si Comisia de Prognoza" indica faptul ca in Romania cheltuielile bugetare cu protectia mediului, de aproximativ doi la suta din PIB sunt cele mai mici din Europa ( de exemplu, in Ungaria sunt de 0,66% din PIB).

Potrivit Sulfinei Barbu, de abia dupa ce studiul CEROPE si grupul de lucru din minister "vor veni, in primul trimestru al anului 2007 cu o analiza comparativa, cu prognoze si scenarii, astfel incat taxele sa fie comparabile" se va lua o decizie. "Abia dupa aceea vom lansa in dezbatere publica aceste propuneri, care ar trebui apoi aprobate cu sase luni inainte, nu peste noapte, iar ministerul care le poate impune este Ministerul Finantelor Publice", a conchis ministrul mediului.

In prezent, in Romania se percep taxe de mediu pentru utilizarea de noi suprafete de teren pentru realizarea de depozite de deseuri, o taxa de un leu pe kilogramul de anvelopa, incasata de la producatorii si importatorii care introduc pe piata cauciucuri noi sau uzate destinate reutilizarii, o taxa de un leu pe kilogram, din greutatea ambalajelor introduse pe piata si o contributie de trei% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor feroase si neferoase. In primele opt luni ale anului 2006 la Fondul pentru mediu au fost incasate peste 110 milioane de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri