Autoritatea Navala Romana (ANR) a anuntat ca doar opt nave mai navigheaza sub pavilion romanesc. Potrivit oficialilor institutiei, cea mai importanta cauza a transferului de pavilion este absenta facilitatilor fiscale.

Paul Branza, directorul general al ANR, a declarat ca in anul 1990 numarul navelor aflate sub pavilion romanesc era de aproximativ 280, informeaza NewsIn. La ora actuala, numarul acestora a scazut la numai opt, ca urmare a privatizarii flotei si a transferului de pavilion. in aceste conditii, statul roman a fost inregistrat pe lista celor mai bine cotate tari, din cauza ca aceste opt nave au fost verificate in porturile romane si straine si corespund standardelor internationale, precum si urmare a faptului ca ele nu au fost implicate in evenimentele de navigatie sau poluari.

Paul Branza a afirmat ca santierele navale romanesti au comenzi pina in anul 2010, insa numai o singura firma romaneasca a comandat o nava, de mici dimensiuni, pentru interventiile subacvatice. Directorul ANR a explicat faptul ca multe firme isi inregistreaza navele sub pavilioane de complezenta (statul Saint Vicent, Cipru etc.), intrucat in aceste locatii impozitele sunt de 3.000 - 5.000 USD pe an, indiferent de cota profitului. Prin comparatie, o asemenea firma, care poate avea profit si de cateva milioane USD, este impozitata in Romania cu 16%. "Daca si tara noastra ar acorda facilitati fiscale, numarul navelor cu pavilion romanesc ar fi mult mai mare", a precizat Paul Branza.