Investitorii germani avertizeaza guvernul roman ca majorarea salariului minim de la 1 decembrie, fara ca masura intempestiva sa fie dublata de o crestere a productivitatii, pune in pericil atractivitatea Romaniei pentru unele companii.

De asemenea, Camera de Comert Germana (AHK) contesta puternic si diferentierea salariului minim in functie de studiile universitare si de vechimea in munca.

”Legarea salariului minim de o diploma nu isi are sensul, in opinia noastra, pentru ca nu este vorba in primul rand de ceea ce a invatat sau studiat o persoana, ci de ceea ce realizeaza efectiv. La fel de inoportuna este legarea salariului minim de vechimea in munca – aceasta masura ar putea sa fie chiar contraproductiva, pentru ca respectiva categorie profesionala va fi privita de angajatori ca fiind si mai putin atractiva”, se arata in comunicatul citat de Agerpres.

Reamintim ca ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca salariul minim brut pe economie va creste de 1 decembrie la 2080 de lei. De la 1 ianuarie 2019 va intra in vigoare salariul minim diferentiat, astfel ca valoarea acestuia va fi de 2.350 de lei pentru angajatii cu vechime de minimum 15 ani si pentru cei cu studii superioare.

Investitorii germani reclama lipsa consultarilor cu mediul de afaceri, precum si lipsa investitiilor in educatie si infrastructura: ”In ultimii 4 ani salariu minim s-a dublat, fara insa ca productivitatea sa poata tine pasul cu aceste cresteri. Pentru a se asigura ca cresterea salariilor este legata si de cresterea productivitatii, este deosebit de important pentru companiile germane din Romania ca Guvernul Romaniei sa investeasca masiv si urgent in educatia profesionala si universitara, dar si in proiecte de infrastructura”.

Citeste si:
CBRE: Romania, cea mai competitiva tara din regiune, dar nu si ieftina
Daniela Boca, CBRE: Romania,...

Camera de Comert Germana arata ca majorarile succesive ale salariului minim duc la efecte macroeconomice adverse: ”Exista pericolul ca, prin cresterea salariilor, odata cu cresterea importurilor, deficitul de cont curent sa continue sa creasca, ceea ce ar duce la cresterea inflatiei respectiv la deprecierea leului. Efectele cresterii economice stimulate de consum sunt in pericol a se evapora. Ramane un nivel crescut al preturilor si al salariilor, dar in detrimentul atractivitatii amplasamentului investitional. De aceea pledam pentru o corelare stransa intre cresterile salariale si cresterea productivitatii muncii”.

AHK Romania a fost infiintata in 2002 si numara peste 600 de firme-membre.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Prima regula a pietei unice e sa ai autostrada catre Germania