In luna octombrie, fostul ministru al economiei, Codrut seres, declara ca a intocmit un proiect de act normativ care prevede stergerea unei datorii de 900 de milioane de euro pe care o are Termoelectrica.

La inceputul lunii octombrie, Consiliul Concurentei a autorizat ajutorul de stat in valoare de 3.358.996 mii lei, acordat Termoelectrica - societate de stat amenintata de faliment - "pentru realizarea in conditii de siguranta si continuitate a serviciilor de interes economic general".

Potrivit unei decizii de joi a Executivului, un numar de 34 de companii din sectorul energetic, transporturi si utilitati publice vor beneficia de scutirea de la plata arieratelor acumulate la bugetul de stat pana la 31 decembrie 2005, aceste societati urmand sa intre in supraveghere speciala.

Citeste si:

Conform unui comunicat al Executivului, aceasta este considerata o "masura reparatorie", care va permite eficientizarea activitatii societatilor a caror functionare are efecte sociale majore.

"Aceste companii din domeniul energetic, al transporturilor si al utilitatilor publice de la nivelul autoritatilor locale au mentinut in trecut tarife reduse pentru asigurarea protectiei sociale la consumatorii finali. De aici s-a ajuns la acumularea de datorii la bugetul de stat, care duc la blocaje financiare, afecteaza activitatea operatorilor, si determina probleme economice si sociale majore", se arata in comunicat.

Executivul a considerat, insa, ca datoriile aferente anului 2006 sunt curente si "trebuie platite". Regimul de supraveghere speciala va fi reglementat prin acte normative separate.