In contextul recunoscutei crize de forta de munca din Romania, in data de 5 noiembrie 2018 a fost promulgata prin decret Legea nr. 247/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania. Publicata in Monitorul Oficial in data de 7 noiembrie 2018, aceasta a intrat in vigoare incepand cu 10 noiembrie 2018.

Legea are ca obiect principal de reglementare modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.194/2002 si a Ordonantei Guvernului nr. 25/2014, in sensul asigurarii transpunerii Directivei (UE) 2016/801 a Parlamentului European si a Consiliului privind conditiile de intrare si de sedere a cetatenilor tarilor terte pentru cercetare, studii, formare profesionala, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educationale si munca au pair.

Cele mai importante amendamente sunt:

- Salariul de referinta se modifica de la variantele anterioare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata;
- Pentru incadrarea si prelungirea dreptului de munca pentru lucratorii inalt calificati va fi nevoie doar de 2 salarii medii brute in loc de 4 asa cum prevedea legislatia anterior;
- Se simplifica procedura de obtinere a avizului de munca pentru lucratorii permanenti prin eliminarea procedurii de obtinere a atestatului de recunoastere a studiilor de la Ministerul Educatiei Nationale;
- Se reglementeaza intrarea si sederea pentru desfasurarea de activitati de cercetare stiintifica;
- Se reglementeaza notiunea de lucrator au pair;
- Se injumatatesc taxele de obtinere a avizelor de munca de la 200 EUR la 100 EUR, respectiv de la 50 EUR la 25 EUR.

In Romania, criza fortei de munca s-a accentuat foarte mult in ultimii ani iar conform unor estimari, la nivelul anului 2017, aproximativ 70.000 de romani au plecat din tara pentru a munci intr-un alt stat UE. In consecinta, din ce in ce mai multe companii romanesti sau straine, mai ales din domeniul productiei si HoReCa, au ajuns sa refuze comenzi sau chiar sa-si inchida portile deoarece nu gasesc suficienti angajati.

Sunt anumite zone economice (de exemplu, Timisoara, Cluj, Bucuresti) care sufera cel mai mult din cauza acestui deficit de forta de munca, companiile din aceste parti ale tarii cautand sa puna in aplicare fel de fel de solutii care sa le rezolve problemele. Astfel, multe companii au ajuns sa apeleze tot mai des la forta de munca din afara Uniunii Europene pentru a-si acoperi posturile vacante.

Promulgarea legii nr. 247/2018 va avea un impact pozitiv pentru mediul privat, reducand pragurile de incadrare si simplificand angajarea strainilor in Romania. In acelasi timp, modificarile vor spori aportul de cetateni ai statelor terte, atat in domeniul privat deficitar (HoReCa, IT-ul, industria automotive, constructiile, retailul si centrele de servicii), cat si in zona de specialisti si cercetatori pentru dezvoltare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri