Fostul premier PSD Victor Ponta a publicat vineri dimineata un document prin care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, informeaza Guvernul ca ordonanta de urgenta pentru constituirea Fondului Suveran este neconstitutionala. Cu toate acestea, OUG a fost adoptata in sedinta de joi, noteaza Ziare.com.

"Rechizitoriul impotriva celor vinovati de constituirea Fondului Suveran de Investitii (cel mai mare jaf din avutia Romaniei din ultimii 100 de ani) trebuie sa inceapa de azi! Si azi va prezint primele dovezi - documentul oficial prezentat ieri 15 noiembrie Guvernului de catre Ministerul Justitiei in care se arata ca Ordonanta este NECONSTITUTIONALA!

Fac precizarea ca Liviu Dragnea nu a semnat nicaieri - este doar un instigator/ cei bagati in fatasi care si-au pus semnatura pe aceasta ordonanta (din prostie, lacomie sau lasitate) sunt vinovati de subminarea economiei nationale, tradare, abuz in serviciu si vor petrece multi ani in fata justitiei!", a scris vineri pe Facebook Victor Ponta.

Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru infiintarea Fondului Suveran de Investitii - 33 de companii de stat intra sub umbrela lui

Fostul sef pe linie de partid al lui Dragnea spune ca actualul lider social-democrat "a fost abordat inca din 2016 de grupuri de interese economice din afara tarii care si-au aratat interesul in a prelua aceste companii fara insa sa participe cu bani la listari sau privatizari: pe bani putini si spagi mari, ca in tarile bananiere!".

Printre companiile enumerate de Ponta se regasesc Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Aeroportul Otopeni, Portul Constanta, Posta Romana sau Compania Energetica Oltenia.

"Prin Fondul Suveran infiintat de Guvernul Romaniei se realizeaza urmatoarele obiective contrare intereselor strategice ale Romaniei:

1. Toate aceste companii detinute de Statul Roman se scot din administrarea Guvernului si trec la niste structuri de conducere private numite pe o perioada de 9 ani.

2. Conducerea privata a Fondului este numita pe 9 ani de Dragnea (cu semnatura lui Teodorovici) fara niciun criteriu profesional sau de integritate - doar 'teldrumisti' credinciosi.

3. Aceste structuri private de conducere NU pot fi controlate nici de Curtea de Conturi, nici de Guvern sau Parlament. Practic Boardul nu da socoteala nimanui din Romania si nu poate fi schimbat de nimeni timp de 9 ani.

4. In plus fata de administrarea Companiilor se vor mai da direct de la Bugetul de Stat 9 miliarde de RON pentru cheltuieli de infiintare (adica o suma cu care se puteau face 8 spitale regionale sau autostrada Comarnic - Brasov)!

5. Fondul Suveran nu poate face prcatic nicio investitie in 2019-2020 din cauza faptului ca toate profiturile Companiilor au fost luate deja la Buget ca sa acopere deficitul - adica minim 2 ani Fondul cheltuie banii pe salarii, secretare, soferi, masini, sedii, deplasari in strainatate si alte prostii si hotii.

6. Conducerea privata a Fondului are dreptul "sa vanda participatiile Statului" la respectivele Companii "prin derogare de la legile privatizarii". Adica vor vinde direct si netransparent actiunile Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, Transgaz catre cei cu care a vorbit Dragnea inca din 2016!

7. Dupa 9 ani (in 2028) vom vedea ce a mai ramas si ce mai recuperam din aceste companii", explica Ponta.

El aminteste si ca intai PSD a vrut sa treaca legea prin Parlament, insa a recurs la OUG dupa ce initiativa legislativa a fost declarata neconstitutionala de CCR.

"Sperand sa scape de Justitie au incercat sa voteze in Parlament o lege care sa ii protejeze - dar CCR a declarat legea neconstitutionala. Si atunci au decis sa dea Guvernul Ordonanta de Urgenta (adica tot o lege)! Ieri insa Ministerul Justitiei a explicat in documentul oficial pe care il atasez de ce Ordonanta este neconstitutionala- si Ministrul Finantelor a trimis documentul la Secretariatul General (ca sa se spele pe maini) - si totusi Ordonanta s-a adoptat!", conchide Ponta.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri