Romania a exportat, in primele opt luni din anul acesta, aparate electrice si industriale, fier si otel, imbracaminte si accesorii, dar si petrol si produse petroliere si a importat echipamente electrice, metale comune si vehicule rutiere. Principalele tari implicate in derularea importurilor sunt Germania, Italia si Ungaria, iar produsele romanesti au ajuns in tari precum Germania, Italia si Franta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Ce a exportat Romania?

In primele opt luni ale anului, exporturile FOB au insumat peste 45.000 de milioane de euro si au crescut cu 9,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Romania a exportat masini si aparate, echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile in valoare de 12,8 milioane de euro, reprezentand 28,6% din totalul exporturilor.

Romania a mai exportat mijloace si materiale de transport (8,5 milioane de euro), cu 19% in totalul exporturilor, automobilele, tractoarele si alte vehicule fiind majoritare. Urmatoarea categorie este de metale comune (4 milioane de euro), materiale textile (2,7 milioane de euro) si produse vegetale (2,1 milioane de euro).

Pe categorii, Romania a exportat cel mai mult aparate electrice si parti ale acestora, in valoare de 7.000 de milioane de euro, masini si aparate industriale cu aplicatii generale, parti si piese detasate ale acestor masini (2.950 de milioane de euro), fier si otel (1.700 de milioane de lei), imbracaminte si accesorii (peste 1.700 de milioane de euro), petrol, produse petroliere si produse inrudite (1.643 de milioane de euro), cauciuc prelucrat (1.541 de milioane de euro), mobila (peste 1.500 de milioane de euro), articole prelucrate din metal (1.400 de milioane de lei), cereale si preparate pe baza de cereale (1.400 de milioane de euro), fire si tesaturi (961 de milioane de euro), articole din lemn, exclusiv mobila (739,3 milioane de euro), seminte si fructe oleaginoase (675 de milioane de euro), metale neferoase (637 de milioane de euro), tutun brut si prelucrat (452 de milioane de euro).

Importuri in crestere

In perioada 1 ianuarie – 31 septembrie, importurile CIF au insumat aproape 54.000 de milioane de euro si au crescut cu peste 10% fata de aceeasi perioada de anul trecut.

In perioada mentionata au fost importate masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile, in valoare de aproape 15.000 de milioane de euro, metale comune (circa 6.000 de milioane de euro), mijloace si materiale de transport (5.700 de milioane de euro), produse ale industriei chimice (5.000 de milioane de euro), produse minerale (4.200 de milioane de euro) si materiale plastice, cauciuc (circa 4.000 de milioane de euro).

In primele opt luni din an, au fost importate masini, aparate electrice (6.200 de milioane de euro), vehicule rutiere (5.200 de milioane de euro), petrol, produse petroliere si produse inrudite (3.455 de milioane de euro), masini si aparate industriale (2.900 de milioane de euro), articole prelucrate din metal (2.400 de milioane de euro), fier si otel (2.200 de milioane de euro), fire si tesaturi (2.000 de milioane de euro), produse medicale si farmaceutice (1.900 de milioane de euro), aparate si echipamente de telecomunicatii si pentru inregistrarea si reproducerea sunetului si imaginii (1.700 de milioane de euro), materiale plastice (1.200 de milioane de euro) si legume si fructe (950 de milioane de euro).

Valoarea importurilor provenite din celelalte 27 de tari ale Uniunii Europene a crescut in perioada 1 ianuarie – 31 septembrie 2018 cu 8,9% comparativ cu perioada similara de anul trecut, avand o pondere de 74,6% in total importuri.

Astfel, deficitul comercial in primele opt luni a fost de aproape 9.000 de miliarde de euro, mai mare cu 1.000 de miliarde de euro.

Topul principalelor tari partenere la import si export

Tarile partenere situate pe primele 10 locuri in derularea importurilor in primele opt luni au fost Germania (20,8% din totalul importurilor), Italia (9,4%), Ungaria (6,8%), Polonia (5,4%), China (5,3%), Franta (5,2%), Turcia (4,2%), Olanda (3,7%), Rusia (3,6%) si Austria (3,3%).

Topul principalelor tari partenere la export in primele opt luni sunt Germania (23,6% din totalul exporturilor), Italia (11,3%), Franta (6,9%), Ungaria (4,5%), Regatul Unit (4,3%), Bulgaria (3,3%). Spania, Turcia si Polonia (3,2%) si Cehia (3,0%).

In Asia, in Orientul Mijlociu si Apropiat s-au exportat marfuri in valoare de circa 2.700 de milioane de euro. Tarile catre care s-au exportat cele mai valoroase bunuri sunt Iran (233 de milioane de euro), Israel (225 de milioane de euro) si Arabia Saudita (200 de milioane de euro).

Romania a mai exportat catre China bunuri in valoare de peste 500 de milioane de euro, Egipt (470 de milioane de euro), Maroc (347 milioane de euro) si Statele Unite (851 de milioane de euro).

Pretul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord.

Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.

Sursa foto: By stoatphoto | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri