Datele publicate de INS cu privire la cresterea economica din acest an ridica tot mai multe semne de intrebare. Economistii nu isi explica de unde provine avansul de peste 4%, in conditiile in care toate componentele care contribuie la PIB sunt in scadere. Pentru primele doua trimestre din an, INS a explicat cresterea economica printr-o contributie “apocaliptica” a stocurilor.

Economistul sef pentru Europa Centrala si de Est in cadrul UniCredit Bank Londra, Dan Bucsa, este de parere ca si in trimestrul trei din acest an, pentru care INS a publicat doar datele semnal, din care reiese o crestere economica de 4,3% (T III 2018/T III 2017), principala contributie la cresterea PIB o vor avea tot stocurile. In opinia sa, insa, INS ar trebui sa dea explicatii pentru aceste date.

“In prima jumatate a anului, noi am avut o prognoza economica mai mica decat ceea ce s-a intamplat de fap. Consumul a crescut, dar aceasta contributie a stocurilor este inexplicabila din punctul meu de vedere. Dupa o asemena contributie a stocurilor, INS ar trebui sa dea un comunicat sa explice ce se intampla. Asa se procedeaza in toate tarile, daca ceva surprinde foarte tare, Institutul de Statistica explica”, a declarat Dan Bucsa intr-o intalnire cu presa.

Toate componentele PIB sunt in scadere

Pentru trimestrul trei, el se asteapta ca INS sa puna cresterea economica tot pe seama stocurilor, dar si pe productia agricola, isa nici aceasta explicatie nu ar fi plauzibila.

“In trimestrul trei poate vor spune “productia agricola” a avut o contributie foarte mare. Intrebarea mea ar fi: care a fost efectul pestei porcine, in conditiile in care zootehnia reprezinta o treime din agricultura. A crescut atat de mult productia de cereale incat sa anihileze efectul negativ al pestei porcine? Nu cred!”, a subliniat economistul citat, mentionand ca productia de cereale este similara celei de anul trecut.

In aceste conditii, Dan Bucsa sustine ca, in prezent, economia creste cu mai putin de 4% anual.

El a mai adus si alte argumente in sprijinul acestei afirmatii: decelerarea din constructii (Romania este prima si singura tara din regiune in care constructiile au inceput, deja, sa scada), industria si comertul cu amanuntul au incetinit vizibil fata de anul trecut.

“Deci, de unde aceasta crestere economica?”, se intreaba economistul UniCredit.

Salariile nu mai pot creste la fel, pentru ca nu mai sunt bani

Pentru anii urmatori, economia Romaniei va continua sa incetineasca, pana la aproximativ 2% in 2020.

Care sunt motivele? “Contributia consumului nu mai poate fi la fel de mare, contributia stocurilor trebuie sa inceteze la un moment dat, pentru ca nu ne pregatim pentru razboiul atomic, investitiile se vor reduce, nu vedem sa creasca exportul nete suficient”, a explicat Dan Bucsa.

De ce nu mai poate fi contributia consumului la fel de mare ca in anii trecuti? Pentru ca a fost sustinuta de cresterea foarte rapida de salarii, mai mult in sectorul public decat in privat (in 2015 au pornit de la acelasi nivel, iar acum s-a ajuns la 3.300 de lei net in medie in sectorul de stat si la 2.500 de lei mediu net in sectorul privat, fara nici un fel de explicatie, pentru ca nu a devenit mai productiv intre timp sectorul public). De aici incolo, probabil salariile reale vor creste mai incet, pentru ca nu mai sunt bani”, a mai spus Dan Bucsa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri