Politica de subventii in agricultura se va schimba radical incepand de anul viitor. Pe langa banii pe care ii vor primi de la staul roman, fermierii vor beneficia de ajutor financiar si de la Uniunea Europeana (UE), informeaza NewsIn. Si pentru subventiile nationale si pentru cele comunitare trebuie indeplinite o serie de conditii cum ar fi inscrierea in Registrul fermelor, detinerea unei anumite suprafete de teren sau a unui numar de animale.

Platile nationale complementare (banii pe care ii da statul roman) vor fi directionate in functie de culturile pe care vrea sa le stimuleze statul sau de speciile de animale a caror crestere statul vrea sa o incurajeze.

Astfel, anul viitor, fermierii din sectorul vegetal vor primi de la bugetul de stat plati complementare de 30 euro pentru un hectar de grau, secara, porumb, orz sau floarea- soarelui. Prin urmare, circa 1,5 milioane de fermieri, care sunt inscrisi in registrul fermelor si detin o suprafata de peste un hectar de teren ce nu este formata din parcele mai mici de 0,3 hectare, primesc 80 de euro/hectar, din care 50 de euro din fonduri europene. Suprafata totala pentru care se vor acorda subventii este de noua milioane de hectare. In cazul sfeclei, orezului sau tutunului, banii alocati de Ministerul Agriculturii sunt de 216 euro pentru un hectar.

De asemenea, se vor acorda plati complementare si pentru animalele de ferma, a caror produse sunt valorificate pe piata. Astfel, pentru fiecare vaca de lapte, fermierul o sa primesca 650 de lei, plata fiind conditionata de calitatea laptelui. In cazul bovinelor predate la abator fermierul poate solicita aproximativ 450 de lei, iar pentru taurasi, 700 de lei/ cap de animal.

In schimb, cei care vor creste porci si pasari vor primi bani doar pentru investitii. Pentru fermierii care doresc sa achizitioneze oi sau capre, Ministerul Agriculturii acorda un sprijin financiar de 20 de lei / cap de animal.

Acesti bani vor ajunge la fermieri prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Cei care doresc sa pimeasca acest srpijin financiar trebuie sa depuna cererea pana la data de 15 mai 2007. Platile aferente solicitarilor se vor efectua in luna decembrie 2007.

Guvernul a aprobat pentru 2007 un buget de 7.634,53 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale(MAPDR), cu 33,9 % mai mult comparativ cu bugetul din acest an. Pe langa acesti bani, statul roman trebuie sa asigure si cofinantarea programelor care se vor derula cu finantare comunitara.