In timp ce statele membre UE anunta ca intentioneaza sa aplice diferite restrictii pentru romani pe pietele interne ale muncii, dupa 1 ianuarie 2007, romanii se tem si ei de "invazia" muncitorilor straini si propun autoritatilor romane sa aplice "principiul reciprocitatii".

Daca voi nu ne vreti, nici noi nu va vrem

Decizia unor tari din UE de a restrictiona accesul romanilor si al bulgarilor pe pietele interne ale muncii, dupa aderarea celor doua tari la Comunitatea Europeana, a inflamat autoritatile de la Bucuresti, care, desi au anuntat ca decizia de a restrictiona la randul nostru accesul strainilor se va lua in urma unor analize profunde ale implicatiilor economice, sociale, dar si politice, merg mai degraba pe ideea de a aplica "principiul reciprocitatii".

Ideea este sustinuta si de populatia Romaniei, care, in urma unui studiu realizat de Ministerul Muncii prin Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS), s-a aratat in poportie de 70% speriata de "invazia" muncitorilor straini, care se va inregistra dupa aderare.

Dar, in conditiile in care numarul strainilor care lucreaza in prezent in Romania este de peste 7.000, desi contingentul pentru anul acesta a fost de 10.000, iar acestia reprezinta doar 0,2% din forta de munca din tara, este greu de crezut ca dupa 1 ianuarie 2007 strainii vor da navala sa ocupe slujbele romanilor.

Reactia romanilor este una normala, este de parere responsabilul DMS, Daniela Andreescu, avand in vedere campaniile din presa despre venirea, in bloc, a muncitorilor din strainatate (cazul "textilistelor" chineze de la Bacau) sau facilitatile legislative pe care tara noastra le ofera strainilor la angajare (minimum salariul mediu pe economie).

De asemenea, si ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a spus in repetate randuri ca piata fortei de munca din Romania va cunoaste schimbari importante dupa aderare, in special generate de cresterea investitiilor straine in Romania, aparitia unor meserii noi, disparitia altora cu traditie, lipsa fortei de munca specializate in anumite domenii si necesitatea reorientarii si formarii profesionale in domenii noi.

Decat fabrici de licentiati pe banda rulanta, mai bine scoli de arte si meserii

De altfel, ministrul Barbu a declarat de mai multe ori ca romanii ar trebui sa renunte sa mai gandesca despre ei ca sunt competenti in toate domeniile si "ca se pricep la orice", iar banii care vor veni din fonduri UE pentru dezvoltarea resurselor umane sunt "mai mult decat utili" pentru ca Romania sa poata rezista competitiei de pe piata europeana. Aceasta in conditiile in care Romania are, in prezent, o rata de formare profesionala de 1,4% pe an si este pe ultimul loc intre statele europene la acest capitol.

Cu toate restrictiile pe care tarile europene intentioneaza sa le impuna Romaniei in ceea ce priveste migratia fortei de munca, autoritatile romane estimeaza ca piata va fi una foarte mobila dupa ianuarie 2007. "Romanii vor dori sa plece la munca in strainatate si e normal sa fie asa, pentru ca fiecare vrea bani mai multi si conditii mai bune de munca", a declarat Gheorghe Barbu, potrivit NewsIn.

De aceea, pentru a depasi situatia in care ne aflam deja, aceea a deficitului de forta de munca specializata in anumite domenii (constructii, servicii, noi tehnologii) si pentru a evita importul de muncitori din strainatate, mai ales din tari extracomunitare, Romania trebuie sa restructureze din temelii atat sistemul de formare profesionala, cat si sistemul educatiei, care sa fie corelat cu noile cerinte ale pietei.

Cu alte cuvinte, decat sa fabrice pe banda rulanta someri licentiati, este preferabila reinfiintarea scolilor de arte si meserii si dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic. De asemenea, solutia propusa de autoritati ar fi dezvoltarea de parteneriate intre institutilie de invatamant si mediul de afaceri, pentru ca angajatorii sa gaseasca in scoli absolventii de care au nevoie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri