Organizatia catolica italiana Caritas a estimat, miercuri, ca aproximativ 60.000 de romani vor veni anual in Italia pentru a cauta de lucru, dupa ce Romania si Bulgaria au aderat la UE la 1 ianuarie 2007
"Din cauza originii lor latine, romanii sunt foarte atasati de tara noastra, unde si-au stabilit cea mai importanta comunitate din afara granitelor Romaniei. Datele din acesti ultimi ani ne determina sa evaluam migratia la circa 60.000 de muncitori" pe an, a anuntat asociatia umanitara, conform NewsIn.

Comunitatea romana este cea mai importanta comunitate de straini din Italia. Daca recensamantul Institutului national de Statistici (Istat) anunta prezenta a 271.000 de romani pe teritoriul italian la sfarsitul anului 2005, Caritas a evaluat numarul acestora la "cu mult peste 400.000".

In ceea ce-i priveste pe bulgarii din peninsula italiana, acestia ar fi in numar de 17.500, potrivit estimarilor oficiale, dar Caritas crede ca in realitate numarul lor "este mai mare de cateva zeci de mii".

Noua extindere a UE si sosirea a noi muncitori "reprezinta o oportunitate pentru Italia, care a putut conta in ultimii ani pe munca lor pretioasa", iar "efectele pozitive ale acestei optiuni nu vor intarzia sa se faca simtite", afirma organizatia. "Nu trebuie, totusi, sa ignoram preocuparea celor care se tem de un 'pericol de invazie' in special din partea romanilor si, printre ei, a tiganilor", a subliniat Caritas.

Un studiu al Fundatiei independente Ismu (Institutul de cercetare asupra multietinicitatii), cu sediul la Milano, citat miercuri de cotidianul La Repubblica, estimeaza ca intre 80.000 si 110.000 de muncitori romani vor veni anual in Italia.

La sfarsitul lunii decembrie, Italia a anuntat ca isi va deschide piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari numai in anumite sectoare - constructii, agricultura, munca la domiciliu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri