Functionarea agentiilor de plati, colectarea deseurilor si inregistrarea terenurilor agricole si a animalelor au reprezentat domenii ale agriculturii romanesti sanctionate de Uniunea Europeana cu stegulete rosii, iar autoritatile au avut termen sfarsitul lui 2006 sa rezolve aceste probleme.

Desi s-au inregistrat progrese evidente in ceea ce priveste rezolvarea problemelor semnalateprin steguletele rosii primite la raportul de tara din primavara, autoritatile responsabile nu au dovedit ca sunt capabile sa respecte angajamentele fata de Uniunea Europena legate de solutionarea acestora. Identificarea parcelelor nu a fost finalizata, sistemul de ecarisaj nu functioneaza si Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), nu a inregistrat progrese insemnate in activitatea pe care o desfasoara.

Datele de la inceputul lunii decembrie arata ca APIA nu poate fi acreditata decat provizoriu si ca pana la sfarsitul anului vor functiona doar 13 puncte de colectare a deseurilor de origine animala, din cele 21 promise. De asemenea, identificarea parcelor s-a finalizat doar in 75% din comune, iar Autoritatea Veterinara mai are de identificat circa 3,3 milioane de animale.

Prin urmare, APIA va primi, cel mai probabil acreditare provizorie, pentru o perioada de un an, iar Agentie de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) va primi acreditare permanenta, potrivit reprezentantilor celor doua institutii.

"APIA va fi acreditata, dar este vorba de o acreditare provizorie, valabila un an si cunoscand realitatea sunt convins ca este cea mai buna varianta. Prin urmare, trebuie sa rezolvam toate problemele, pana la inceputul lunii martie, data la care fermierii vor incepe sa depuna cereri pentru fondurile europene", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al APIA, Nicolae Sterghiu.

Acreditarea provizorie este inca o confirmare a faptului ca APIA nu a reusit sa respecte termenele asumate de oficialii romani fata de Uniunea Europeana. Termenul pentru finalizarea identificarii parcelelor, 31 octombrie, a fost cu mult depasit si este putin probabil ca pana la sfarsitul anului procesul sa fie incheiat.

Potrivit datelor furnizate de APIA, pentru NewsIn, pana la inceputul lunii decembrie s-a finalizat identificarea parcelelor in 2.400 de unitati administrativ teritoriale (comune, sate), din cele 3.183 existente la nivelul tarii. Dintre acestea au fost digitizate doar 2.950 de comune, iar aproximativ 200 ortofotoplanurilor nu au fost admise la controlul de calitate, deoarece au fost identificate erori.

In ceea ce priveste schema de resurse umane au fost ocupate 4.645 de posturi din cele 5.000 prevazute pentru functionarea agentiei, situatia fiind valabila la sfarsitul lunii noiembrie.

In privinta Agentieide Platipentru Dezvoltare Rurala si pescuit (APDRP) lucrurile sunt mai simple intrucat aceasta va functiona pe structura fostei Agentii SAPARD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri