Pentru fiecare stat membru, Uniunea Europena asigura protectia produselor traditionale, cu conditia sa se respecte anumite criterii stabilite de cadru legislativ european, norme care vor fi implementate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) abia in martie, 2007.

Dupa aderare, producatorii traditionali din Romania pot solicita protectie Uniunii Europene pentru produsele comercializate pe piata comunitara. Totusi, pana la sfarsitul anului 2006, Ministerul Agriculturii nu a transpuns in legislatia nationala cerintele europene, astfel incat nu se stie ce criterii trebuie sa respecte producatoriiin vederea obtinerii protectieiUE.

"Regulamentul Uniunii Europene cu privire la protectia produselor traditionale urmeaza sa-l adoptam si sa intre in vigoare la 31 martie 2007", a declarat, pentru NewsIn, consilier superior in MAPDR, Tudorel Balta.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii nu au oferit o explicatie pertinentapentru aceasta implementare a legislatiei europene, la trei luni dupa aderare. "Inca din 2005, Ministerul Agriculturii a elaborat cadrul legal cu privire la atestarea produselor traditionale, iar in ceea ce priveste protectia acestora, legislatia europeana s-a schimbat in martie 2007", a spus Tudorel Balta.

Acesta a precizat ca obiectivul Ministerului Agriculturii a fost doar sa identifice posibilele produse traditionale romanesti, astfel incat pana la sfarsitul anului 2006, au fost atestate aproximativ 820 de produse. Pe aceasta lista se regasesc produse traditionale de la branza de burduf, urda sau cascaval Dalia, pana la carnati de Bucovina si prescuri.

Ce se intampla mai departe cu aceasta lista nu stiu nici producatorii, nici reprezentantii Ministerului Agriculturii. "Noi am atestat doar produsele care sunt comercializate, iar daca din acestea unele vor avea succes, producatorii se pot asocia si pot solicita protectia Uniunii Europene. Acest sistem este voluntar, nu este obligatoriu ca toti producatorii sa ceara UE protectie pentru produsele lor", a mentionat Balta.

Unul dintre producatorii traditionali din Romania, Traian Papuc, este mandru de carnatii de Plescoi pe care ii realizeaza si spune ca ar fi utila protectia Uniunii Europene, dar nu stie ce trebuie sa faca pentru beneficia de ea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
UE a importat mazare din Madagascar de peste 800.000 euro