Consiliul Concurentei anunta ca nu a primit nicio sesizare de la institutiile publice referitoare la posibile intelegeri ilegale intre banci in ceea ce priveste creditarea companiilor. Reactia vine dupa atacul la adresa bancilor lansat duminica seara de presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Acesta a acuzat bancile ca nu sprijina economia si "stabilesc dobanda pe care trebuie sa o plateasca romanul", scrie Digi24.

Consiliul Concurentei precizeaza ca nu a primit nico sesizare in acest sens.

"In acelasi timp, mentionam ca autoritatea de concurenta are in derulare doua investigatii declansate din oficiu, pe piata serviciilor de leasing operational si pe piata de leasing financiar si a creditului de consum din Romania. In cadrul investigatiilor s-au desfasurat inspectii inopinate la sediile a 25 de banci, Institutii Financiare Non-Bancare (IFN), societati de leasing, asociatii profesionale si patronale, aceasta actiune fiind cea mai ampla investigatie a institutiei. Rezultatele investigatiilor vor fi facute publice, imediat dupa finalizarea acestora si luarea unei decizii.

Reamintim ca autoritatea de concurenta a facut recomandari pentru eficientizarea/cresterea concurentei in sectorul financiar si, implicit, pentru scaderea comisioanelor, in contextul finalizarii anchetei sectoriale pe piata serviciilor bancare de retail. Astfel, una dintre recomandari se refera la intensificarea concurentei odata cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plata (Revised Payment Service Directive), care deschide piata catre noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost inca preluata in legislatia nationala, desi termenul de implementare era ianuarie 2018", arata Consiliul Concurentei intr-un comunicat.

Ce spune liderul PSD

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica la Consiliul National al partidului, ca sistemul bancar nu sprijina economia din Romania, ca in tara noastra exista cele mai mari diferente intre dobanzile la credite si cele la depozite si a cerut Guvernului sa ia masuri impotriva "lacomiei" bancare.

"Sistemul bancar este un sistem de la care orice tara si orice popor asteapta sa sprijine economia. Adica sa faca profituri bancile, Doamne ajuta, dar sa faca profituri sprijinind economia, pentru ca te gandesti: domnule, daca sprijini economia, se dezvolta, au mai multi clienti, deci o sa faca si mai mult si mai mult si mai multi bani! Nu sprijina economia. Si eu zic ca Guvernul ar trebui sa ia masuri serioase in ceea ce priveste lacomia bancara si evolutia ROBOR. Pentru ca noi suntem in situatia in care ne uitam cu totii, ca un popor bland ce suntem si de buna-credinta cum se joaca marile banci intre ele si stabilesc ele dobanda pe care trebuie sa o plateasca romanii. (_) Deci sistemul bancar nu sprijina economia, este cu mult sub media europeana si (_) avem cele mai mari diferente intre dobanzile la credite si cele la depozite. Diferenta este de 7%, in Romania, in conditiile in care in UE este aceasta diferenta de 2,1%. Si acolo sistemul bancar sprijina economia, la noi nu. In schimb te intrebi: 'Domnule, pe ce fac profit daca nu sprijina economia?' Pe jocul cu ROBOR-ul, pe care il stabilesc intre dumnealor", a spus liderul PSD.

Dragnea a mai spus ca ca in acest an sistemul bancar din Romania a avut un profit de 5,6 miliarde de lei si si-a exprimat speranta ca Guvernul va lua chiar in aceasta saptamana masuri pentru a pondera "lacomia" din sistem. "Daca faceau profitul sprijinind economia erau in regula; daca nu, eu zic ca orice lacomie in orice domeniu trebuie sa fie ponderata. Si eu sunt sigur ca aveti suficiente metode, suficiente idei, pentru ca foarte rapid, adica nu peste un an sau doi (_) sa apara aceste masuri si multe altele. Eu sunt absolut convins ca poate chiar saptamana asta", a spus el, citat de Agerpres.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri