Nici macar o singura companie, institutie sau asociatie din mediul de afaceri romanesc nu a avut un raspuns pozitiv sau cel putin moderat la recentele modificari fiscale pe care Guvernul le-a adus in discutie in cel mai recent proiect de Ordonanta de Urgenta.

Analistii Financiari Bancari: o masura nejustificata economic si rational, cu efecte puternic negative in economie

Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFB) considera ca masurile propuse de proiectul de OUG privind taxarea activelor sectorului bancar in functie de amplitudine deviatiei mediei trimestriale a indicelui ROBOR fata de pragul de referinta (1,5%), va genera o serie de efecte puternic negative in economie, deoarece:

  • Lipseste motivatia rationala – taxa face referire la lacomia sectorului in contextul cresterii profitului, insa totodata nu i-a in calcul procesul indelungat de restructurare si reducere a ratei creditelor neperformante aproape de 5% (de cinci ori sub nivelul de acum un deceniu). Costul crizei financiare anterioare a fost de aproape 9 miliarde euro, iar statul roman nu a ajutat bancile (asa cum s-a intamplat in alte tari) pentru a depasi problemele din recesiune.
  • Lipseste motivatia economica – analizand evolutia din ultimul deceniu, media indicelui ROBOR cu maturitate la 3 luni s-a pozitionat la 1% (un punct procentual) peste media inflatiei. Fundamentele economice indica o corelatie pozitiva foarte apropiata dintre cei doi indicatori. Variabilele esentiale care determina evolutia indicelui ROBOR nu se refera la preferintele anumitor banci, ci reflecta nivelul de lichiditate din piata (corelatie inversa), inflatiei (corelatie pozitiva) si al riscului de creditare, aspecte care sunt imputabile unei intregi natiuni.
  • Efectele asupra economiei sunt negative – consumatorul roman si companiile active in Romania nu sunt sprijinite de aceasta masura, deorece conditiile de finantare se vor inaspri iar costurile aditionale se pot transfera partial catre consumatorul final. Chiar daca aceasta masura exista si in alte tari din UE, mediul de afaceri activ in Romania difera semnificativ fata de media din UE, din mai multe considerente: gradul foarte ridicat de indatorare (respectiv 75%, maximul din UE), capitalul de lucru negativ (companiile nu se pot autofinanta pe termen scurt), nivelul de polarizare foarte ridicat (primele 1% din companiile active concentreaza 67% din veniturile inregistrare de intregul mediu de afaceri) si varsta foarte redusa (durata medie de viata a unei firme active in Romania este de aproape 10 ani), termenul de incasare al creantelor este foarte extins. Astfel, companiile active in Romania sunt mult mai vulnerabile la socurile externe, accesul la finantare sau costul capitalului influentand semnificativ supravieturirea acestora.
  • Comparatie cu alte tari din UE – chiar daca aceasta masura exista sub diferite forme si in alte state din UE (exemplu: Polonia, Ungaria, Franta, Germania sau Austria), exista diferente majore privind modalitatea de aplicare si destinatia fondurilor. Majoritatea tarilor respective au implementat aceste masuri dupa dezbateri cu sectorul bancar (oferind astfel predictibilitate si perspectivele unor masuri finale optime) si utilizeaza fondurile astfel colectate pentru eventuale ajutoare viitoare care urmeaza sa fie oferite sectorului bancar in contextul unei crize financiare majore.
  • Impact asupra bursei locale este negativ – indicele BET, al celor mai lichide actiuni de la BVB, se deprecia in jurul orei 13.30 cu circa 11% fata de ziua anterioara, in timp ce actiunile marilor banci pierdeau din valoare intre 15%-17% fata de inchiderea din ziua precedenta. Evolutia bursei este un indicator de predictie economica si duce la deteriorarea increderii in evolutia economica viitoare.

Operatorii telecom: Ordonanta majoreaza taxe la un nivel excesiv si ameninta dezvoltarea 5G

Intr-o pozitie comuna, Orange, Telekom, Vodafone, RCS&RDS si UPC Romania au cerut eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanta de Urgenta a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicatiilor.

“Masurile contravin cadrului legislativ european si national. Aceste taxe ar trebui sa acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de catre Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se aloca. Adoptate in aceasta forma, propunerile s-ar transforma intr-o povara pentru intreaga industrie de telecomunicatii din Romania si pentru toti utilizatorii de internet fix si mobil, telefonie fixa si mobila si servicii de televiziune.

Investitiile in telecomunicatii, incurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar in contextul configurat de aceste propuneri, investitiile si dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul intrebarii”, concluzioneaza companiile de telecomunicatii.

OPPC: Cel mai brutal si irational atac la adresa pietei de capital din Romania

Organizatia Profesionistilor Pietei de Capital (OPPC) apreciaza ca normele din cadrul Proiectului de Ordonanta de Urgenta reprezinta cel mai brutal si irational atac la adresa pietei de capital din Romania de la reinfiintarea acesteia in anul 1995.

„Unele dintre aceste dispozitii sunt atat formal cat si din punct de vedere al continutului vadit neconstitutionale, fiind caracterizate de imprecizie si neclaritate. Un exemplu elocvent este art. 83 alin. (2) lit e) care, prin formularea sa, poate include in sfera persoanelor supuse ”taxei pe lacomie” societatile de servicii de investitii financiare si societatile de administrare a investitiilor, ori fondurile de investitii alternative autoadministrate, cum ar fi SIF-urile si Fondul Proprietatea si chiar Bursa de Valori Bucuresti insasi, intrucat toate aceste persoane juridice desfasoara activitati financiare”, mentioneaza reprezentantii OPPC.

Acestia considera ca cea mai importanta concluzie dupa sedinta bursiera care a urmat publicarii proiectului de OUG este disparitia increderii investitorilor in piata de capital din Romania, intrucat trebuie avut in vedere ca au suferit scaderi ample si titlurile unor emitenti care nu sunt vizati de acest proiect, cum ar fi cei din industria medicala sau alimentara.

FIC cere Guvernului sa renunte la retorica anti-companii straine

Consiliul investitorilor straini (FIC) solicita Guvernului sa renunte la discursul prin care acuza companiile straine ca vor sa faca rau Romaniei si ii cer sa publice datele cu toate sumele incasatre de la acestea sub forma de taxe si impozite. Organizatia mentioneaza ca in cadrul acestor companii lucreaza un sfert din forta totala de munca din tara, care produce jumatate din cifra de afaceri a Romaniei. In acest context, FIC sustine ca Ordonanta de Urgenta care afecteaza grav mediu de afaceri nu trebuie aprobata.

Reprezentantii FIC spun ca sunt dezamagiti de discursul Guvernului prin care se incearca sa sugereze ca ”strainii” doresc sa faca rau Romaniei, si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public.

Petrom: Productia de gaze va scadea, iar diferenta va fi acoperita cu importuri de gaze scumpe

Petrom, al doilea cel mai mare producator de gaze din Romania, cu o cota de piata de 46%, sustine ca Ordonanta ameninta securitatea energetica a tarii si va arunca piata de gaze din Romania inapoi in timp cu cel putin 10 ani.

“Atragem atentia ca stabilirea in mod artificial a unui pret la care producatorii sunt obligati sa comercializeze gazele incalca regulile Uniunii Europene privind piata libera, distorsioneaza concurenta, discrimineaza producatorii romani fata de importatori si poate avea consecinte grave asupra aprovizionarii cu gaze”, mentioneaza oficialii Petrom.

Acestia au mai adaugat ca productia de gaze din Romania ar scadea in urmatorii ani ca urmare a reducerii investitiilor, iar importurile de gaze vor creste, cu impact puternic asupra securitatii energetice a Romaniei si cu cresterea pretului la gaze in viitor.

ROPEPCA: Plafonarea pretului la gaze, o masura explicit anticoncurentiala

Plafonarea pretului de vanzare al gazelor din productia interna ar reprezenta o masura explicit anticoncurentiala, iar in cazul in care ea va fi adoptata va rezulta o discriminare a productiei interne in raport cu importurile de gaze naturale, sustin reprezentatii Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).

In opinia reprezentatilor asociatiei, limitarea pretului de vanzare al gazelor naturale nu numai ca ar contraveni principiilor de functionare a pietei si conditiilor acordurilor de concesiune in vigoare, dar ar pune sub semnul intrebarii viabilitatea economica a mai multor zacaminte, ceea ce ar putea atrage inchiderea acestora, cu impact asupra productiei, a locurilor de munca si a diversitatii sectorului de gaze romanesc, cu efecte negative pe orizontala.

Fondul Proprietatea: O bomba cu ceas pentru economia Romaniei

“Daca vor fi adoptate, masurile propuse vor avea implicatii negative semnificative cu efect de domino asupra intregii economii, vor pune in pericol cresterea economica a tarii si vor izola Romania de mediul de afaceri international. In plus, multe dintre aceste masuri vor fi suportate de fapt de consumatorii finali, prin cresterea preturilor la energie si a costurilor de creditare”, a declarat Johan Meyer, managerul Fondul Proprietatea (FP).

Printre consecintele severe ale masurilor fiscale se afla:

  • Pilonul II de pensii private risca sa fie distrus, iar sustenabilitatea pensiilor viitoare devine incerta. Aceasta masura specifica va avea un impact foarte grav asupra pietei de capital locale, a carei crestere a fost constant sustinuta de catre fondurile private de pensii in ultimii ani. Daca va fi adoptata, masura va intarzia pe o perioada nedefinita promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta.
  • Plafonarea pretului la gaze la 68 RON /MWh incalca in mod flagrant legislatia nationala in vigoare, cat si obligatiile asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pietei libere si de a liberaliza piata gazelor naturale. Independenta energetica a Romaniei va fi pusa in pericol, iar tara s-ar putea afla in situatia de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la preturi mai mari, asupra carora Guvernul nu va avea niciun control.
  • Taxa de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din sectorul energetic va conduce la insolventa multor asemenea companii si concedieri in masa, iar siguranta intregului sistem energetic din Romania va fi grav periclitata.

Bursa de Valori Bucuresti: Sunt puse in pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzand aici si o eventuala promovare a bursei la statutul de piata emergenta

Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti au luat nota de efectele negative reflectate in scaderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anuntat recent de catre Guvern.

„Piata de capital locala, in care activeaza companii romanesti ce reprezinta valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al Romaniei, a intrat intr-o zona care poate pune in pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzand aici si o eventuala promovare a bursei la statutul de piata emergenta.

Investitorii urmaresc cu deosebita atentie actiunile decidentilor politici ce influenteaza mediul economic si evolutia companiilor listate, un aspect major in cadrul procesului investitional fiind dat de predictibilitatea si stabilitatea legislativa”

CFA Romania: Masurile pun in pericol dreptul romanilor la un trai decent la batranete.

Asociatia analistilor financiari certificati (Chartered Financial Analyst – CFA) avertizeaza ca modificarile propuse de Guvern aduc grave prejudicii sistemului financiar, sistem aflat la baza economiei romanesti si pun in pericol dreptul romanilor la un trai decent la batranete.

„Posibilitatea de a retrage contributiile virate dupa primii cinci ani este de asemenea un „mar otravit”. Sub aparenta beneficiilor unei lichiditati imediate, se afecteaza stabilitatea financiara pe termen lung a milioane de romani, iar statul isi creeaza premisele de a reintregi contributiile la pilonul de stat, fara a garanta pensiile viitoare.

In conditiile in care evolutiile demografice sunt ingrijoratoare, o astfel de masura este pur si simplu un atac la bunastarea pe termen lung a romanilor. In plus, se va alimenta si mai mult spirala inflationista in care ne aflam deja, si care va „musca” serios atat din veniturile curente cat si din economiile de-o viata ale romanilor”, se mentioneaza in comunicatul CFA Romania.

Totodata, analistii CFA arata ca impozitarea sistemului bancar in functie de evolutia indicelui ROBOR, care in sine este o expresie a inflatiei generate de masuri anterioare ale acestui Guvern, denota o neintelegere a mecanismelor de functionare a economiei de piata si creeaza un precedent periculos.

Asociatiile industriei financiare: costul final va fi platit de noi toti

Intr-un document semnat de reprezentantii a 12 asociatii si institutii din industria financiara, se atrage atentia ca masurile anuntate de Guvern conduc la riscuri mari asupra stabilitatii sectorului bancar cu impact direct asupra capacitatii de creditare a populatiei, companiilor si a statului roman.

Printre semnatarii scrisorii se afla Asociatia Romana a Bancilor, Bursa de Valori Bucuresti, Asociatia de Plati Electronice din Romania si Asociatia Societatilor Financiare din Romania.

“Impactul masurilor anuntate pare a fi doar asupra institutiilor financiare, acestea urmand sa plateasca aceasta taxa din capital, insa costul final va fi platit de noi toti prin restrangerea creditarii cu un puternic impact negativ asupra consumului, productiei si investitiilor si, implicit, cu efecte asupra bugetului de stat pe viitor. Prin astfel de masuri, in fapt, economia Romaniei devine mai vulnerabila la eventuale socuri externe de natura crizelor internationale”, se mentioneaza intr-o scrisoare oficiala.

Industria financiara ridica semne de intrebare cu privire la modul in care a fost conceputa taxa asupra bancilor, respectiv conditionarea acesteia de ROBOR, o dobanda stabilita de piata si care rezulta ca urmare a cererii si ofertei.

APAPR: Masurile pentru Pilonul II de pensii private desfiinteaza de facto acest sistem de economisire

Masurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desfiinteaza de facto acest sistem de economisire a populatiei pentru varsta pensionarii, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale romanilor, asupra pietei de capital, intregului sector financiar si economiei romanesti in ansamblul ei, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Masurile Guvernului imping romanii sa ramana dependenti de sistemul public de pensii. APAPR, organizatie care reprezinta peste 7 milioane de romani, avertizeaza ca prin proiectul de OUG acestia sunt incurajati sa isi retraga economiile realizate prin munca cinstita timp de 11 ani la Pilonul II de pensii, economii prin care acestia au devenit cel mai important investitor in economia romaneasca.

“Acest indemn la retragerea economiilor ii va lasa mai saraci in viitor, cand, la varsta pensionarii, nu isi vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic. Pe fondul declinului demografic de notorietate aceasta masura va condamna definitiv romanii la saracie si captivitate fata de sistemul public de pensii, din ce in ce mai impovarat de volumul platilor pe care trebuie sa le onoreze luna de luna", potrivit APAPR.

PwC Romania: Formularea privind taxa pe activele bancare indica faptul ca ar urma sa fie perceputa trimestrial

”Intr-un context global deloc favorabil, in care investitorii sunt foarte precauti si ostili la orice fel de riscuri, recentele masuri anuntate de autoritati risca sa afecteze competitivitatea Romaniei. In astfel de circumstante, stabilitatea si predictibilitatea legislativa sunt regulile de baza. De aceea, ar fi fost de dorit ca adoptarea unor masuri fiscale de o asemenea importanta sa fie discutata din timp cu mediul de afaceri si cu restul partenerilor sociali si sa fie precedata de un studiu temeinic de impact, in asa fel incat sa existe o imagine clara a efectelor pe termen mediu si lung in plan economic si social. Inca nu este prea tarziu pentru o astfel de analiza si pentru o consultare reala a mediului de afaceri”, a precizat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri