Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru creditele pe termen lung in valuta si moneda locala ale municipiului Bucuresti la ''BBB minus'', perspectiva asociata fiind stabila, informeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara, potrivit Agerpres.

De asemenea, Fitch a confirmat calificativul pe termen scurt in valuta la ''F3''.

"Confirmarea ratingurilor reflecta performanta operationala robusta continua a Bucurestiului, nivelul moderat al datoriei in raport cu balanta sa operationala si veniturile curente. De asemenea, calificativul include baza solida de impozitare, datorita nivelului de bunastare al Bucurestiului, care este substantial mai mare decat media nationala. In mod negativ, ratingul reflecta incertitudinile privind datoriile contingente", apreciaza agentia de evaluare financiara.

Scenariul de baza al Fitch estimeaza o marja operationala redusa de peste 15% pe termen mediu, sub performanta medie din ultimii cinci ani al Bucurestiului, de 26%. Aceasta este in linie cu rezultatele preliminare ale orasului pe 2018, care arata o marja operationala de 13,6%.

Declinul marjei operationale a fost determinat de costurile mai mari cu personalul, in urma majorarii salariilor pentru angajatii din sistemul public, si a transferurilor curente mai ridicate catre institutiile publice si catre asistenta sociala, se arata in comunicat. Conform Fitch, performanta operationala va ramane suficienta pentru a acoperi serviciul datoriei si o mare parte din investitiile planificate in 2019.

Agentia se asteapta la continuarea cresterii cheltuielilor de functionare, dar in scenariul de baza al Fitch performanta orasului in perioada 2018-2020 va ramane cel putin in linie cu cea din 2018. Bucurestiul se confrunta cu necesitati ridicate de investitii, pentru a face fata cresterii populatiei si a planului autoritatilor locale de a dezvolta suplimentar infrastructura orasului, si in special cea rutiera.

Fitch se asteapta ca cheltuielile de capital ale orasului sa ramana sub nivelul preconizat in 2019 (un miliard de lei), si marja actuala sa acopere cheltuielile de capital ale orasului in perioada 2019-2020 iar, conform autoritatilor, investitiile programate nu vor fi finantate din datorie.

Bucurestiul este capitala Romaniei si pe baza ultimului recensamant din 2011, are 1,88 milioane de locuitori. Nivelul local de bunastare este mai mult decat dublu fata de media nationala si s-a dovedit robust in timpul ciclurilor economice, datorita economiei bine diversificate a Bucurestiului. Economia Romaniei a crescut cu 6,8% in 2017, iar Fitch se asteapta la un avans de 3,8% in 2018 si de 3,5% in 2019. Bucurestiul are o piata solida a fortei de munca, rata somajului fiind in august 2018 de 1,3%, mult sub nivelul mediu national, de 4,3%.

Ratingurile Bucurestiului sunt constranse de cele suverane ale Romaniei ("BBB minus"/perspectiva stabila/"F"3). In cazul unei revizuiri in crestere a ratingurilor suverane, calificativul atribuit Bucurestiului ar putea fi imbunatatit daca isi mentine nivelul datoriei si performanta operationala solida care sa asigure finantarea investitiile in mare masura prin resursele interne, se arata in comunicat.

O crestere semnificativa a presiunilor asupra datoriei, din cauza deteriorarii performantei operationale va duce la o retrogradare a ratingurilor Bucurestiului, avertizeaza Fitch.

Sursa foto: Shutterstock / 4kclips

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri