Pretul energiei pe piata spot a atins un nivel record miercuri. Astfel, dupa ce s-a scumpit alarmant in ultimele zile, pretul unui MWh a ajuns la 650 de lei, nivel foarte apropiat de maximul istoric, de 680 de lei pe MWh, inregistrat in februarie 2017.

.

Scumpirile pe piata spot au inceput in urma cu mai multe zile si au fost cauzate de faptul ca in regiune productia de energie este redusa, iar cererea e mare, din cauza frigului, scrie Ziare.com.

Cine nu si-a asigurat consumul incheind din timp contracte de livrare plateste acum sume uriase pentru energia cumparata de pe piata spot, unde pretul MWh a ajuns, pe 16 ianuarie, mai intai la 630 de lei si apoi la 650 de lei (pentru energie cumparata astazi si care se va livra maine, pe 17 ianuarie, intre orele 17:00 si 20:00).

In general, insa, furnizorii de energie nu se alimenteaza doar din piata spot, ci apeleaza si la alte modalitati de a se aproviziona.

Pentru Romania situatia este, insa, una delicata in conditiile in care - daca greva minerilor de la CE Oltenia nu inceteaza - ar putea fi nevoita sa cumpere energie din piata spot, afectata de aceste scumpiri majore.

Cu stocurile de carbune pe care le mai are, CE Oltenia mai poate livra energie doar pana la jumatatea saptamanii viitoare, potrivit lui Sorin Boza, directorul general al companiei. Si chiar daca greva ar inceta mai devreme, oricum parte din stocurile de carbune ale CE Oltenia s-au consumat si cu greu ar mai putea fi refacute de durata iernii. Iar asta reprezinta o vulnerabilitate in plus pentru alimentarea Romaniei cu energiei electrica.

Motivul: situatii neprevazute - cum ar fi o defectiune majora sau o alta greva a minerilor - ar putea duce la intreruperea brusca a livrarilor CE Oltenia si ar lasa Romania fie sa inghete, fie sa cheltuiasca sume uriase pe energia din piata spot.

Potrivit unui raspuns oferit de Ministerul Energiei la solicitarea Ziare.com, "din cei aproximativ 24.000 MW instalati care reprezinta valoarea corespunzatoare capacitatilor care apartin tuturor operatorilor economici producatori de energie electrica din SEN, circa 8.000 MW sunt indisponibili din motive administrative, tehnice sau prin nerespectarea conditiilor de mediu.

Disponibilitatea capacitatilor ramase, care apartin operatorilor economici activi in piata de electricitate, trebuie insa analizata in functie de resursa energetica, acestea fiind influentate de factori precum hidraulicitatea, temperaturile extreme, variatia vantului, a luminii solare etc".

Cu alte cuvinte, alimentarea Romaniei cu energie la pret accesibil depinde de fiecare de capacitate de productie pe care o are, inclusiv de CE Oltenia.

Miercuri, premierul Dancila a convocat o intalnire cu ministri, directori de companii energetice si lideri de sindicat pentru a rezolva criza complexului. Multi dintre minerii de la CE Oltenia sunt astazi in a cincea zi de greva. Mai mult chiar, 5 dintre ei au intrat inca de marti in greva foamei, solicitand sprijind in partea Guvernului pentru solutionarea problemelor pe care le au. Mai exact, din cauza conditiilor grele in care lucreaza, oamenii sustin ca nu vor cobori in subteran pana cand conducerea CE Oltenia nu le va acorda o majorare cu 45% a salariilor.

Or, pana la acest moment, administratia companiei a sustinut ca asemenea cresteri salariale nu se pot acorda si a propus majorarea lefurilor cu doar 12%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri