Vamile au trecut printr-un amplu proces de restructurare odata cu aderarea la Uniunea Europeana, 23 de birouri vamale fiind desfiintate in urma restructurarii 1.265 de vamesi pierzandu-si vechile locuri de munca.
Aderarea la UE a adus schimbari organizatorice in vamile romanesti. Prin statutul de membru UE, Romania a dobandit, in primul rand, apartenenta la un teritoriu vamal comun si la politica vamala comuna, informeaza NewsIn. Parte a teritoriului vamal european, Romania aplica, de la 1 ianuarie 2007, politica UE in domeniul vamal si a renuntat la orice alte reglementari vamale valabile pana la 31 decembrie 2006.

Principalul beneficiu al apartenentei la teritoriul vamal comunitar il reprezinta eliminarea taxelor vamale pentru marfurile cumparate dintr-un alt stat membru. Aceste marfuri au statutul de marfuri comunitare, adica bunuri produse in UE sau puse in libera circulatie, nemaifiind supuse controalelor vamale sau datoriei vamale. Doar cateva categorii de marfuri care ar putea pune in pericol siguranta, cum ar fi produsele agro-alimentare sau electricele, vor fi controlate conform unor standarde de calitate.

Desfiintarea granitelor si, implicit, a controalelor si a declaratiilor vamale din frontiera au impus o reorganizare administrativa a vamilor romanesti. Astfel, birourile vamale de pe granita comuna cu UE nu mai functioneaza de la 1 ianuarie 2007, iar vamesii care au lucrat in aceste birouri au fost arondati la alte structuri vamale.In total au fost desfiintate 23 de birouri vamale, dintre acestea 14 fiind in frontiera cu Ungaria si cinci in frontiera cu Bulgaria. Dupa 1 ianuarie au ramas functionale 89 de birouri vamale, dintre care 46 in frontierele cu Ucraina, Moldova, Marea Neagra si Serbia, iar restul de interior.

De asemenea, a fost redus numarul directiilor regionale vamale de la zece la opt, prin desfiintarea regionalelor Arad si Oradea si comasarea lor cu Timisoara, respectiv Cluj. Odata cu diminuarea numarului birourilor vamale au ramas fara posturi 1.265 de vamesi. Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Nationala a Vamilor, 142 dintre acestia au optat sa iasa din sistem.

In decembrie, ANV a organizat concursuri, asigurand noi locuri de munca pentru toti cei ramasi fara posturi. Dupa promovarea examenului, 290 de vamesi au ocupat alte posturi, in timp ce alte 266 de persoane care nu au reusit sa treaca examenul vor fi redistribuite pe cele 408 posturi pe care le are ANV.

Un numar de 567 de vamesi au primit alte posturi fara a mai fi nevoiti sa sustina concurs,pentru ca nu au avut contracandidati. Vama romaneasca lucreaza, incepand de la 1 ianuarie, mai mult pentru Comisia Europeana decat pentru statul roman. Taxele incasate de Vama ajung in proportie de 75% in bugetul Uniunii Europene, in timp ce diferenta de 25% este folosita pentru cheltuielile de administrare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri