La inceputul fiecarui an, in majoritatea tarilor este actualizata valoarea salariului minim pe economie. Conceptul salariului minim pe economie nu este insa prezent in toate tarile: nu vom gasi granita de jos in tarile scandinave, in Italia, Elvetia sau Singapore. Romania face parte din tarile care au ratificat conventia ONU cu privire la salariul minim pe economie. Este insa salariul minim pe economie suficient pentru a acoperi nevoile alimentare de baza de zi cu zi?

Departamentul de analiza Picodi a decis sa ia sub lupa preturile a opt grupe de articole alimentare de baza, universale, in 52 de tari ale lumii, si sa le confrunte cu salariul minim pe economie din acele tari.

Rezultatele studiului au aratat ca, in unele tari, valoarea salariului minim pe economie, abia ajunge pentru un mic cos de cumparaturi. Dar cum sta Romania la acest capitol, in comparatie cu celelalte tari?

Preturile articolelor alimentare de baza

Pentru telurile acestui raport, am creat un cos de cumparaturi care contine opt categorii universale de produse alimentare: paine, lapte, oua, orez, cascaval, carne, fructe si legume. Chiar daca aceasta lista este scurta si economica, aceste produse asigura acoperirea nevoilor organismului unei persoane adulte cu carbohidrati, proteine, fibre si mineralele necesare, iar preturile la acestea sunt monitorizate zilnic in toata lumea.

In Romania, un astfel de cos de cumparaturi, ce contine lista alimentelor de baza, va costa, in medie, 299 lei si 70 de bani.

Compozitia cosului de cumparaturi impreuna cu preturile medii:

  • Lapte (10 litrii) – 40,42 lei
  • Paine (10 bucati a cate 500 g) – 23,50 lei
  • Orez (1,5 kg) – 6,74 lei
  • Oua (20 de bucati) – 15,58 lei
  • Cascaval (1 kg) – 21,80 lei
  • Carne de pui si vita (6 kg) – 140,70 lei
  • Fructe (6 kg) – 26,52 lei
  • Legume (8 kg) – 22,46 lei

Raportul dintre preturile alimentelor si salariul minim

De la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie in Romania este de 2080 lei brut (1263 lei net). Luand in considerare preturile medii ale alimentelor in Romania, cheltuielile pe alimentele de baza reprezinta 23,7% din salariul minim pe economie, ceea ce plaseaza Romania pe locul 27, printre tarile luate in considerare in studiu.

Cele mai bune conditii cu privire la salariul minim pe economie, conform clasamentului, le putem gasi in Mare Britanie, Australia si Irlanda, unde prin luarea in considerare a preturilor produselor de baza, un lucrator obisnuit cu salariul minim pe economie, va cheltui doar 7% din salariul sau pe acest mic cos de cumparaturi.

Mai sus de Romania, s-au plasat, conform clasamentului, tari precum: Ungaria (locul 26), Grecia (locul 18), Slovacia (locul 22) iar ma jos: Ucraina (locul 46) si Bulgaria (locul 33).

Cel mai rau in schimb, se situeaza filipinezii si nigerienii. Acolo, salariul minim pe economie este atat de mic, ca nu ajunge nici pentru un cos de cumparaturi cu alimentele cele mai de baza.

Metodologie

In realizarea acestui raport, au fost folosite cele mai actuale date cu privire la salariul minim pe economie, publicate pe paginile de internet ale guvernelor, primariilor sau ale ministerelor din 52 de tari din Europa, Asia, ambele Americi, Africa si Australia. O parte din aceste tari, actualizeaza datele cu privire la platile minime in alte perioade, decat 1 ianuarie. In Grecia salariul minim pe economie din 2013 a ramas neschimbat. Cosul de cumparaturi folosit in acest raport, a continut preturile medii ale alimentelor, stranse de cateva sute de utilizatori ale site-ului numbeo.com. La schimbarea valutei am folosit valorile medii din decembrie 2018.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri