Guvernul isi propune, in urmatorii ani, sa finalizeze cea mai mare parte din reformele structurale, o crestere economica peste media UE, investitii masive in infrastructura fizica si umana si estimeaza o inflatie medie anuala sub 4%, conform Strategiei Post-Aderare elaborata de Executiv.
Strategia activa a guvernului de dezvoltare economica si sociala pe termen mediu are in vedere, in mod primordial, investitiile in infrastructura fizica si in capitalul uman, potrivit NewsIn.

"Experienta statelor membre care au atins deja convergenta cu Uniunea Europeana arata ca succesul este garantat daca rolul statului se axeaza pe dezvoltarea infrastructurilor care sa sustina dezvoltarea sectoarelor economice, in functie de situatia Pietei Interne a UE si/sau a pietei globale", se arata in documentul guvernului.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor de convergenta nominala, autoritatile isi propun coborarea ratei medii anuale a inflatiei sub nivelul de 4%. Pentru adoptarea euro, guvernul vrea mentinerea unei perioade de ajustare de trei sau patru ani, pana la intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II), pentru ca trecerea la euro sa fie facuta in orizontul anului 2014.

"Incheierea unei perioade de sapte ani (2000-2006) de pregatire pentru aderarea la UE si inceperea unei alte perioade, de alti sapte ani (2007-2013) de pregatire pentru adoptarea euro, constituie o oportunitate deosebita pentru continuarea reformelor si reducerea decalajelor acumulate in economie", se arata in programul post aderare.

Guvernul isi va limita masurile de interventie in economie pentru sustinerea unor sectoare economice necompetitive si va reduce masurile sociale protectioniste care "nu contribuie la asigurarea durabilitatii si se dovedesc vulnerabile in fata provocarilor globalizarii". "Cu alte cuvinte, statul trebuie sa creeze, in primul rand, premisele de dezvoltare pentru sectoarele economice si sa evite interventia directa in dezvoltarea acestora", se arata in Strategia Post-Aderare.

Romania isi propune sa mentina, pentru urmatorii zeci de ani, un ritm de crestere economica mai ridicat decat cel al tarilor din Uniunea Europeana (UE), necesar pentru a reduce diferentele de dezvoltare fata de tarile europene. In ceea ce priveste datoria publica, guvernul considera ca principalul obiectiv este asigurarea surselor de finantare a deficitului bugetar la un cost cat mai redus si un nivel de risc acceptabil.

"Un deziderat major va fi reprezentat de proiectarea si implementarea unei politici de indatorare publica guvernamentala interna, care sa evite cresterea ratelor dobanzii bancare cu efect negativ asupra cererii de investitii si asupra inflatiei", se arata in document. La nivel micoreconomic, guvernul vrea sa sutina intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) prin implementarea strategiei privind ajutoarele de stat, favorizarea investitiilor in domeniul cercetarii inovarii si cresterea transparentei si a eficientei administrativ-legislative.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri