In contextul dezbaterilor pe marginea planificarii Bugetului de Stat pentru anul 2019, Camera de Comert Americana (AmCham) reitereaza apelul pentru responsabilitate in planificarea bugetara si atrage atentia asupra vulnerabilitatilor si riscurilor prezentate de proiectul de buget.

„In viziunea noastra, o politica fiscal-bugetara dezirabila trebuie sa asigure predicitibilitatea masurilor de politica fiscal-bugetara si sustenabilitatea pe termen mediu si lung a finantarii deficitului bugetar pentru a evita dezechilibrele macroeconomice ce pot fi generate de masurile de corectie a deficitului bugetar.
O evolutie necesara in exercitiul de planificare bugetara este cresterea alocarilor pentru investitiile publice si prioritizarea obiectivelor de investitii publice semnificative, prin planificarea multianuala a bugetului public consolidat, corelate cu alocarea resurselor bugetare care sa incurajeze activitatile economice cu valoare adaugata ridicata pentru a intari pozitia economiei romanesti in cadrul lantului global al valorii adaugate”, se mentioneaza intr-un comunicat al AmCham.

Pentru asigurarea veniturilor bugetare analiza AmCham Romania subliniaza recomandari pe care mediul de afaceri le aduce in mod repetat in atentia autoritatilor, respectiv modernizarea infrastructurii de colectare si eforturi sustinute pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.

Analiza AmCham Romania semnaleaza de asemenea mentinerea unor vulnerabilitati structurale majore confirmate si in executia bugetului public consolidat in anul 2018, legate de evolutia cheltuielilor publice care au depasit cu mult tintele stabilite la inceputul anului si au atras masuri corective precum finantarea necesarului suplimentar de cheltuieli curente prin venituri cu caracter exceptional si temporar sau introducerea de noi taxe.

„Referitor la planul de buget aferent pentru anul 2019 sunt ingrijoratoare majorarile substantiale ale cheltuielilor publice, cu un avans de 14% fata de anul 2018, si cele ale cheltuielilor de personal al caror salt cu 18,9% le va plasa la un maximum istoric de 10% din PIB. Consideram ca obiectivele privind cresterea veniturilor publice si nivelul deficitului bugetar sunt foarte ambitioase, avand la baza ipoteze optimiste cu privire la performanta economiei (crestere a PIB real de 5,5%), in ciuda prognozelor in scadere avansate de institutiile financiare internationale pentru Romania, toate aceastea pe fondul tendintei de incetinire a cresterii economice si la nivel global”, spun reprezentantii investitorilor americani.

In acest context, riscurile sunt ca tintele de venituri publice stabilite in planul de buget sa nu fie realizate, iar aceasta sa se concretizeze in presiuni de crestere a deficitului bugetar. In conditiile de materializare a unui astfel de scenariu negativ, pentru a mentine deficitul bugetar la un nivel sub 3% din PIB in 2019, Guvernul ar putea sa reduca din nou investitiile publice atat de necesare pentru finantarea proiectelor de infrastructura sau a altor domenii strategice pentru recuperarea decalajelor pe care Romania le inregistreaza comparativ cu media UE sau cu tarile din regiune.

In opinia AmCham Romania, si Strategia fiscal-bugetara pe termen mediu (2019-2021) ridica numeroase semne de intrebare pentru investitori cu privire la consistenta si potentialul de realizare a proiectiilor prezentate in cadrul acesteia, inclusiv prin faptul ca nu iau in calcul cresterile implicate de noua lege a pensiilor in aceasta perioada.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri