Bugetul de stat pentru anul acesta este fragil si dezechilibrat, in conditiile in care se bazeaza pe credite de angajament, care sunt niste himere si inseamna mutarea platilor de la un an la altul, a declarat, luni, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.

"Bugetul este fragil si dezechilibrat. Este construit pe credite de angajament, ca si anul trecut. Adica nu pleaca de la premise realiste, asa cum isi fac bugetele antreprenorii. Bugetul de stat este construit pe niste himere, adica pe aceste credite de angajament, care inseamna ca mutam platile de la un an la altul, la fel cum in 2018 le-am mutat in 2019. Si nu ne uitam cine trebuie sa plateasca la final nota de plata", a spus Jianu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia este "foarte grav" ca bugetul are o intarziere atat de mare, intrucat si investitiile sunt decalate.

"Atat Uniunea Europeana, cat si multe tari din UE isi construiesc bugetul pe excedent, in timp ce Romania merge direct pe deficit. Ne-am uitat pe bugetele altor tari, multe isi construiesc bugetul pe excedent si au avut excedent si anul anterior. Spre exemplu, Suedia, Germania, Cehia, Danemarca, Croatia, Grecia. Chiar Bulgaria, care are un nivel de taxare mai scazut, dar care nu a modificat codul fiscal de 12 ani, are excedent bugetar", a mai afirmat Jianu.

El a aratat ca, in bugetul UE, sunt prevazute doua mari obiective, respectiv cresterea economica si crearea de locuri de munca, unde este directionat 13% din buget.

"Totodata, investitiile publice sunt cifrate la 46 de miliarde de lei, dar in cadrul acestui material se vorbeste de 136 de proiecte de investitii, dar nu stim ce proiecte incep si finalizeaza, nu scrie nicaieri. Sunt cateva ministere, spre exemplu Ministerul Educatiei, care nu are niciun proiect de investitii", a aratat Jianu.

Reprezentantul IMM-urilor a mai spus ca in bugetul de stat apar si elemente contradictorii. Spre exemplu, atunci cand se vorbeste despre fondul de dezvoltare, in unele locuri este vorba despre granturi pentru unitatile administrativ-teritoriale, iar in alte locuri despre imprumuturi, ceea ce "dovedeste neseriozitate".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri